« Fun
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
FORA

Zanimljivosti o Coca-Coli koje vrijedi znati

Većina nas se ipak, da li zbog dobrog okusa ili jednostavno iz navike, voli barem ponekad počastiti čašom Coca Cole, pa evo par cveba iz njezine bogate prošlosti

Jeste li znali ovo o Coca-Coli?
Jeste li znali ovo o Coca-Coli? (Arhiva)
Više o

coca-cola

,

zanimljivosti

,

pogrešne činjenice

Coca Cola je jedno od najpopularnijih bezalkoholnih pića na svijetu, prodaje se u više od 200 zemalja, a gotovo redovito možemo čitati razna istraživanja i gledati pokuse koji je na ovaj ili onaj način pokušavaju predstaviti kao nezdravo i visokokalorično piće, koje bi trebali izbjegavati. No, većina nas se ipak, da li zbog dobrog okusa ili jednostavno iz navike, voli barem ponekad počastiti čašom Coca Cole.

Jedno istraživanje pokazalo je da se svake godine u svijetu prosječno konzumira preko 10 tisuća pića Coca Cole. Business Insider donosi pregled zanimljivosti za koje možda niste prije čuli, a mi vam donosimo najbolje od njih:

1. Coca Colu je izumio John S.Pemberton 1886. godine, a bio je farmaceut iz Atlante. No, za naziv Coca Cole zaslužan je njegov knjigovođa Frank Robinson, koji je i sam smislio način na koji se i danas ispisuje njezin prepoznatljivi logo.

2. Kada je Coca Cola prvi put izašla na tržište, bila je 'tonic' za smirivanje 'živaca', to jest napetosti, i služila je kao svojevrsni lijek za opuštanje.

3. Prvi proizvodi Coca Cole sadržavali su određeni udio kokaina, točnije 9 miligrama po čaši. Droga je tada bila zamjena za alkohol, ali je već bilo poznato da izaziva ovisnost. Kokain su iz Coca Cole 'izbacili' 1903. godine.

4. Ona je najšire distribuirano piće na svijetu. Od ukupno 57 milijardi posluženih pića svih vrsta, više od 3 posto pripada Coca Coli ili pićima koja su pod njezinom licencom, a to znači 1.9 milijardi pića u svijetu.

5. Samo Kuba i Sjeverna Koreja ne prodaju Coca Colu.

6. Kompanija Coca Cola prodaje toliko različitih proizvoda da bi vam trebalo devet godina da ih probate sve, ako bi svaki dan kušali jedan od njih.

7. Vrijednost Coca Colina branda procijenjena je na oko 84 milijarde dolara.

8. Naziv njihova pića je drugi najprepoznatljiviji u svijetu. Prva na ljestvici 'prepoznatljivosti' kod ljudi je "okej".

9. Meksikanci su najveći konzumenti ovog pića! Prosječno, svaki Meksikanac popije 745 'doza' ovog pića, dok ih Amerikanac popije prosječno 401.

10. Zamislite na trenutak kako izgleda Djed Mraz. Sada se zapitajte tko je uopće osmislio njegov izgled? Upravo je Coca Colina reklama iz 1931. godine zaslužna za 'današnji izgled' Djeda Mraza (ili Djeda Božićnjaka). Ilustrirao ga je Haddon Sundblo, u vrijeme kada je Coca Cola htjela povećati prodaju svojih proizvoda tijekom zimskih mjeseci. 

25.09.2015. 18:15:00
Novi komentar
nužno
nužno