« Život
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
ZNATE LI?

Zanimljivosti o Božiću

Razne su ga kulture prilagođavale sebi na raznorazne načine, a evo par činjenica o Božiću koje se rijetko spominju, a vrijedno ih je znati.

Kakve su nam sve priče prodali kroz godine...
Kakve su nam sve priče prodali kroz godine... (Arhiva)
Više o

Djed Božićnjak

,

Božić

,

mitovi

,

Rudolf

Božić je jedan od onih praznika za koje smo potpuno sigurni da znamo sve o njima, no je li to baš stvarno tako? Vjerojatno ipak ne, jer kad se malo detaljnije prouče podaci, lako se može doći do zaključka da ne bi škodilo zapamtiti neke stvari koje nisu onakve kakve smo mislili da jesu...

Primjerice, već sam datum je zapravo sporan, jer u Bibliji nigdje nećete pronaći točan datum rođenja Isusa, tako da se dobar dio povjesničara odlučio za varijantu po kojoj se to zapravo dogodilo u rano proljeće, zaključujući to na temelju šturog opisa vremenskih prilika u Bibliji. Ipak, papa Julije I odlučio je da bi takav blagdan bio sjajna stvar za privlačenje vjernika, a ljubitelji teorija zavjere također su došli na svoje - 25. prosinca dan je paganskih Saturnalija, pa vi zaključite sami je li to samo slučajnost ...

Prve jaslice napravio je daleke 1224. godin sv. Franjo Asiški kako bi priču o Isusovom rođenju približio sljedbenicima i objasnio im značenje blagdana u kućama se nalaze razni ukrasi koje povezujemo.

Božić je prepun urbanih mitova, a za većinu njih odgovorni su dežurni krivci Ameri - od Djeda Božićnjaka koji je proizvod umova marketinških stručnjaka preko Rudolfa, jelena crvenog nosa koji je također nastao za potrebe jedne reklame za robnu kuću daleke 1939. godine.

Za kraj, jedan prilično neuobičajen podaka - od 1659. do 1681. godine u Bostonu je proslava Božića bila zabranjena, a prekršitelji su plaćali visoku kaznu od 5 šilinga.

Naime, Božić u ta doba stvarno nije imao neko posebno značenje, pa je i prva sjednica Kongresa sazvana 1789. godine na Božić, bez ikakvog prazničnog raspoloženja... za razliku od sadašnjeg načina slavljenja.

Kako god bilo, sretan vam Božić!

25.12.2018. 11:16:00
Novi komentar
nužno
nužno