« Život
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
MA DA?

Zanimljive činjenice o psima koje rijetki znaju

Stručnjaci su otkrili kako mahanje repa na desno obično znači da je pas sretan, dok mahanje repa na lijepo odaje da je pas prestrašen

Mislite da znate sve o psima? Nismo sigurni :)
Mislite da znate sve o psima? Nismo sigurni :) (Udruga Indigo)
Više o

psi

,

pas

,

zanimljivosti

Psi su posebne životinje koje su, iako različite od ljudi, zapravo slične nama po dosta stvari o kojima rijetko razmišljamo, pa nije zgorega naučiti ponešto o najboljem prijatelju kojeg čovjek ima u životinjskom svijetu.

Mahanje repom ne znači uvijek sreću - od malena su nas učili kako je pas sretan što nas vidi ako maše repom. To može, ali i ne mora biti tako. Stručnjaci su otkrili kako mahanje repa na desno obično znači da je pas sretan, dok mahanje repa na lijepo odaje da je pas prestrašen. Ako nisko maše repom to najčešće znači da se osjeća nesigurno i pomalo ugroženo. Izrazito brzo mahanje repom praćeno stiskanjem mišića i proširenim zjenicama može signalizirati agresivno raspoloženje.

Ni jedan pas nema istu njušku - vrh njihove njuške ekvivalent je ljudskom otisku prsta - svaki je unikatan, s jedinstvenim "naborima".

Njuh je neusporedivo bolji od ljudskog - nos čovjeka u prosjeku ima 5 milijuna receptora mirisa dok npr. njuška jazavčara ima čak 125 milijuna receptora mirisa. Njihov centar u mozgu zadužen za njuh 40 je puta veći od našeg.

Psi imaju šesto čulo za probleme - u jednoj velikoj anketi čak je 76 posto vlasnika pasa potvrdilo da se njihovi ljubimci ponašaju čudno prije velikog nevremena, a 50 posto kazalo je da predosjećaju nevolju, lošu situaciju pa čak i bolesti. U takvim situacijama psi najčešće nekontrolirano cvile, pokušavaju se sakriti ili pronaći neko sigurno mjesto, ne žele se odvojiti od vlasnika ili ga pak pokušavaju maknuti s mjesta na kojem se nalazi.

Psi sanjaju - primijetili ste da se vaš ljubimac trza u snu? To najvjerojatnije znači da sanja. Istraživači su otkrili kako psi i ljudi imaju sličan obrazac spavanja te sličnu aktivnost mozga tijekom spavanja. Ustanovili su i da manje vrste psa sanjaju puno češće od velikih pasa.

Rashlađuju se jezikom - psi imaju mali broj žlijezda znojnica i one se nalaze na maloj površini - na šapama i na vrhu njuške. Zato tijekom ljeta imaju problema s reguliranjem vlastite tjelesne temperature. Vlasnici svojim psima tijekom ljetnih dana moraju osigurati hlad i dovoljno tekućine kako bi im pomogli da lakše prebrode najtoplije godišnje doba.

20.07.2017. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno