« Život
objavljeno prije 8 godina
STVARNO?

Zanimljiva veza braka i alkohola

Osobe koje su u braku imaju manje izglede za pretjeranu konzumaciju alkohola, pokazuju podaci prikupljeni u Švedskoj od tri milijuna ispitanika

Previše pijete? Oženite se/udajte za trezvenjaka!
Previše pijete? Oženite se/udajte za trezvenjaka! (Shutterstock)
Više o

brak

,

alkohol

,

opijanje

Alkohol i brak dvije su stvari koje se ne bi trebalo miješati, to svi dobro znamo po primjerima iz naše okoline, no ako živite u zemlji koja nema toliko konzervativan i zadrt pristup životu poput Švedske, situacija je potpuno drugačija.

Naime, istraživanje provedeno na čak tri milijuna ispitanika u Švedskoj dalo je vrlo zanimljive rezultate - nepobitnu vezu između braka i manjih izgleda za opijanje.

Pozitivan učinak braka je bio posebno izražen kod osoba s obiteljskom poviješću alkoholizma, objavio je American Journal of Psychiatry.

Udane žene su u odnosu na neudane vršnjakinje imale prosječno 71% manje izglede za pretjeranu konzumaciju alkohola. Kod oženjenih muškaraca je ovo smanjenje rizika iznosilo prosječno 60%.

U istraživanju je utvrđeno i kako izgledi za pretjeranu konzumaciju alkohola rastu kod osoba čiji supružnik ima dijagnozu ovisnosti o alkoholu.

Znači, iako su Šveđani poznati po alkoholnim izletima u Dansku, brak i takve stvari uspješno kontrolira ... na žalost, kod nas je situacija potpuno drugačija.

19.05.2016. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno