« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci

Zanemarivanje inovativnosti

Ideje bez odjeka
Ideje bez odjeka
Više o

inovativnost

Iako u Hrvatskoj djeluje mnogo uspješnih inovatora, na domaćem se tržištu rijetko mogu naći gotovi proizvodi koji su plod ‘domaće pameti’, piše u novom broju Privredni vjesnik. Stječemo dojam da su hrvatski inovatori uspješniji u inozemstvu nego u domovini.

- Na inovatore s patentiranom idejom ne gleda se danas više kao na čudake, no ipak, tvrtke se ne usuđuju ući u konkretnije financiranje - kaže Damir Sever iz tvrtke Severtech, koji je svoj patent elektroprskalice već uspio prodati u inozemstvu.

 - Većina menadžera u našim tvrtkama nije upoznata s načinima vrednovanja i licenciranja inovativnih rješenja, što je preduvjet  za ulazak u pregovore koji bi doveli do obostrano korisnog i odgovarajućeg odnosa - smatra Sever.

ApsurdDomaći inovatori uspješniji su u inozemstvu nego u svojoj domovini. 

U Hrvatskoj zapravo ne postoje cjeloviti podaci o vrijednosti koju inovativnost donosi gospodarstvu zemlje. Strukovne udruge, koje pomažu inovatorima da se na najvažnijim sajmovima pojedinačno predstave svjetskom tržištu, mogu samo istaknuti najznačajnije inovacije koje su doista primijenjene u svakodnevnom poslovanju, a kojih ionako nema mnogo. 

Piše: METRO
11.02.2008. 22:12:07
Novi komentar
nužno
nužno