« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
USPRKOS PRIGOVORIMA

Zakon o komisiji za kontrolu javne nabave dobio potporu

Gotovo sve dosadašnje afere otkrili su novinari i sindikati, a ne nadležna tijela, jedan je od prigovora koji se mogao čuti iz oporbenih saborskih klupa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

javna nabava

,

Sabor

Iako su uglavnom poduprli donošenje novoga Zakona o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, saborski su klubovi, posebno oni oporbeni, iznijeli niz prigovora, kako na predloženi zakon, tako i na stanje u području javne nabave.

Josip Leko kazao je da će SDP poduprijeti novi zakon, ali i naglasio da važeći zakoni o Komisiji i javnoj nabavi nisu ni razlog niti uzrok lošeg stanja u javnoj nabavi, već, ustvrdio je, političke i društvene okolnosti.

"Nije se ni mogla očekivati poštena javna nabava i borba protiv korupcije u području javne nabave u zadnjih šest godina kada je bilo važnije biti blizak nekome iz vlade ili vlasti, nego znanje, poštenje i poslovna sposobnost. To se ne razbija golom zakonskom normom", poručio je.

Usprotivio se, kako je rekao, aktualnoj kampanji u kojoj je umjesto istjerivanja pravde bitnije nametnuti stav da su svi političari i stranke, što se korupcije tiče, jednako krivi i odgovorni. "To nije vladavina prava, već potreba vlade i vladajućih", kazao je Leko.

Leko je istaknuo da bez snažnijeg angažmana inspekcije, revizije i internog nadzora u ministarstvima Hrvatska neće stati na kraj korupciji u javnoj nabavi, "jer su gotovo sve dosadašnje afere otkrili novinari i sindikati, a ne nadležna tijela".Damir Kajin (IDS) kao glavnu zamjerku zakonu navodi izostanak roka u kojemu Komisija mora postupiti, jer se time, upozorava, zbog odugovlačenja postupka nanosi velika šteta.

Zauzima se i da se u zakonu jasno odredi kakvom se to smatra najpovoljnija cijena, kao i da se utvrdi odgovornost onih koji neosnovanom žalbom, zbog odugovlačenja postupka, na duže vrijeme odgode cijeli posao.

Kajin nužnim smatra i da se članovi Komisije imenuju iz redova stručnih, a ne vladajućoj politici bliskih ljudi.

Vesna Pusić (HNS), pak, kao glavnu primjedbu navodi to što i novi zakon predviđa da Komisija može reagirati samo ako netko od sudionika postupka javne nabave podnese žalbu, što smatra nedovoljnom kontrolom.

"Komisija mora reagirati i bez preduvjeta da se netko žali", ustvrdila je Pusić.

Isto misli i Boro Grubišić (HDSSB), koji upozorava da se glavna netransparentnost događa u postupcima na koje se nitko ne žali, gdje se sudionici unaprijed dogovore da će onaj tko ne dobije posao u jednoj postupku dobiti ga u drugom.

Goran Marić (HDZ), pak, ističe da je zakon bitno popravljen u odnosu na prvo saborsko čitanje, te da jamči transparentne postupke javne nabave kako bi oni i bili od iznimne važnosti za gospodarski život Hrvatske.

Podnio je amandman po kojemu za mjesto predsjednika Komisije ne bi kao preduvjet bilo propisano deset godina radnog staža na poslovima javne nabave. (hina/metro-portal)

28.01.2010. 13:34:58
Novi komentar
nužno
nužno