« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
poslovni forum

Zajedništvo za spas Slavonije i Baranje

POGLEDAJTE VIDEO - Slavoniji bi moglo trebati čak 45 godina da dostigne europski prosjek

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Poslovni forum Slavonije i Baranje

U Veleučilištu u Požegi održan je Poslovni forum Slavonije i Baranje.

Pod sloganom "Novi projekti za razvoj Slavonije i Baranje" okupili su se gospodarstvenici i ekonomski stručnjaci koji su na primjerima uspješnog poduzetništva sudionicima prezentirali koji su razvojni potencijali Slavonije i Baranje, kako privući investitore i što im taj zlatni dio Hrvatske može ponuditi.

"Prema BDP-u po glavi stanovnika Slavonija zaostaje za zemljama Europske unije za više od 60%, a za ostalim hrvatskim županijama 32%. Bilo bi potrebno čak 45 godina da ova regija dostigne europski prosjek", kazao je Jakša Puljiz iz Instituta za međunarodne odnose.

"Ne želimo kukati da nam je loše, cilj je foruma pokazati da osim kulena, čvaraka i tamburice nudimo više", rekao je idejni pokretač foruma, direktor tvrtke Mreža znanja Tomislav Radoš.

Glavni su problemi ispodprosječna industrijalizacija, sve manja dominacija poljoprivrednog sektora, velika nezaposlenost, depopulacija, nepostojanje prihoda od turizma - grane koja je ionako nedovoljno razvijena u toj regiji.

Nezavisna konzultantica za regionalni razvoj Maja Hranilović istaknula je potrebu suradnje javnog i privatnog sektora, lobiranje da bi se dobio novac iz europskih fondova i, najvažnije, potrebu za uskim partnerstvom i stalne suradnje četiriju županija.

Velik problem predstavlja i nepostojanje visokoobrazovanoga kadra i nerazvijen sustav cjeloživotnog obrazovanja.

Pročitajte više na Profitiraj.hr

 

16.10.2009. 11:25:11
Novi komentar
nužno
nužno