« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
KULTURA JE POD KOŽOM

Zagrebi! Festival - kultura i bez ministra kulture

Na konferenciji za novinare predstavljen je provokativni program Zagrebi! Festivala uz poziv ministru kulture na boksački meč

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zagrebi! Festival/ Silvijo Selman/Saša Zinaja)
Više o

Božo Biškupić

,

Zagrebi! festival

,

comedy club

,

prosvjedi u Bahrainu

,

rođeni 14. kolovoza

,

lijepa kosa

,

maskara za ljeto

Konferencijom za novinare najavljeno je treće izdanje Zagrebi! Festivala koje će se održati 10. i 11. rujna na Trgu kralja Tomislava, u Zagrebačkom plesnom centru, Dokukinu, klubu Močvara, dvoranama Jedinstva, Cvjetnom trgu, Varšavskoj i Gundulićevoj ulici

U iščekivanju ministra kulture Bože Biškupića protekle su prve minute najavne press konferencije 3. Zagrebi! Festivala. Ministra na dužnosti je uz profesionalnu vagu čekao provokativni umjetnik Siniša Labrović.

No mjerenje težine (direktor Festivala Jakša Borić očitao je Labrovićevu težinu od 86,7 kg) samo je uvod u ono što se tek treba dogoditi 10. rujna na otvaranju Zagrebi! Festivala, u ringu simbolično postavljenom podno Frangeš-Mihanovićevog spomenika kralja Tomislava na istoimenom trgu. Službenim pozivom urudžbiranim u Ministarstvu kulture Labrović je, naime, prije deset dana izazvao ministra na 'Meč za titulu ministra kulture Republike Hrvatske', koji vidi kao jedini način da preuzme ministarsku fotelju i tako 'prekine dosadašnji vratolomno uzlazni put hrvatske kulture'.

vaganje_sinie_labrovia_fotografija_silvijo_selman.jpg
vaganje Siniše Labrovića

"Na ovaj sam potez potaknut osobnim ambicijama, ali i željom da se približimo suvremenim zapadnim standardima personaliziranosti i egzaktnosti, kao i da promičemo tradicionalne hrvatske sklonosti sportu i fizičkom nadmetanju. Držim da je boks plemenita vještina koja je metafora tih standarda i vrlina, baš kao što ste vi metafora veličanstvenih dosega hrvatske kulture i umjetnosti posljednja dva desetljeća i blistavoga položaja kojega one i njihovi praktikanti imaju u hrvatskom društvu", stoji u Labrovićevom pozivu koji je pročitao novinarima. 

Od borbe u tri runde Labrović ne očekuje ništa manje nego pobjedu nokautom, i zato se ozbiljno priprema s čak dva trenera. Iz ureda Ministra kulture naknadno je telefonskim pozivom javljeno da je ministar 'miroljubiv i ne želi se tući' pa zato odbija sudjelovati u ovom boksačkom meču.

Siniša Labrović to vidi kao puko izvlačenje. Miroljubivost za njega ne podrazumijeva samo izostanak fizičke sile, već i poštivanje normi, standarda i pravila, koje uostalom boks kao vještina inkorporira, dok se kršenjem profesionalne etike i referenci ili oduzimanjem sredstava itekako primjenjuje. Meč će se svejedno održati jer je upotreba fizičke sile, u ovom slučaju prevedene u sport, gotovo jedino što preostaje u hrvatskoj društveno-kulturnoj sferi.

Umjetnički direktor Emil Matešić, na konfereciji je predstavio ostatak programa ovojesenskog Zagrebi! Festivala:

Tako će u glazbenom dijelu, po prvi puta u Zagrebu, koncert održati grupa DAF (Deutch-Amerikanische Freundschaft) - njemačko-američko prijateljstvo. Ovi pioniri elektro panka i elektro body musica (EBM), društveno osviješteni kreativni duo Robert Görl i Gabriel Gabi Delgado-Lopez zlatnim su slovima upisani u povijest plesne glazbe.

daf_1.jpg

Gosti iz inozemstva obilježit će izođački program. Iz Norveške tako dolazi skupina Pain Solution, vodeći kolektiv koji prakticira ritualna vješanjanja o kuke - 'body suspension'. Svojim će nas izvedbom uvesti u fenomen 'suvremenih divljaka', koje će predavanjem pojasniti vodeća figura pokreta Havvet Fjell.

Poljski umjetnici Suka Off odigrat će predstavu 'Crveni zmaj', dio cikusa 'Zmaj' unutar kojeg razvijaju projekte nastale istraživanjem sintetičkih materijala. Ugledna američka profesorica suvremenog plesa te, iako u doista zrelim životnim godinama, plesačica i koreografkinja Maida Whiters predstavit će se plesnom predstavom ekološke tematike 'Zbogom - kraj svijeta kakvog poznajemo ili pleši na putu za raj!', u kojoj daje svoj pogled na mogući kraj svijeta.

Osim Siniše Labrovića performanse će izvesti nizozemski umjetnik Jonas Staal, koji će u instalaciji 'Reflektor' snop svjetlosti usmjeriti na lokacije koje su tijekom vremena 'društveno i politički otežale' od nataloženih zbivanja oko njih te multimedijalni umjetnik Marko Marković, koji će se u akciji 'Nije zlato sve što sija' postaviti na suvremeni stup srama.

davor_pavuna.jpg

Predavanje o kreativnosti i iskorištavanju darovitih ljudi od strane korporacija i odavno etabliranih sistema moći održat će fizičar i izumitelj, doktor znanosti Davor Pavuna, dok će socijalni poduzetnik Nenad Maljković moderirati okrugli stol 'S margine u opću kulturu: tranzicijski pokret' na kojem će se raspravljati o namjernim urbanim zajednicama u kakvoj i sam živi te tranzicijskom pokretu, a kao uvod će biti prikazan britanski dokumentarac 'U tranziciji 1.0′.

U filmskom će dijelu programa u suradnji s Dokukinom biti predstavljena četiri dokumentarca - 'Bastardi utopije', 'Banane!*', 'TDZ - Za uspomenu i dugo sjećanje' i 'Rachel'.

Ulaz se naplaćuje samo za koncert grupe D.A.F. (pretprodaja u Ticketpro mreži, blagajna Kluba Močvara i www.ticketpro.hr; 135 kn u pretprodaji i 160 kn na dan koncerta), predstave Maide Whiters & Dance Construction Company i Suke Off (blagajna Zagrebačkog plesnog centra, 35 kn) i filmske projekcije u Dokukinu (20 kn).

03.09.2010. 09:58:34
Novi komentar
nužno
nužno