« Zagreb
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
OPREZ

Zagrebačka policija upozorava na prevarante

Zagrebačka policija podsjeća građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, to nipošto ne čine bez prethodne provjere o kome se radi

Poslušajte upozorenja!
Poslušajte upozorenja! (Arhiva)
Više o

policija

,

prevara

,

upozorenje

Zagrebačka policija upozorila je u petak građane da budu oprezni s 'nepoznatim gostima' pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi 'najavili' svoj dolazak.

''Ukoliko sumnjate na osobe koje se na taj način predstavljaju, valja odmah nazvati 192 i prijaviti takve slučajeve te zapamtiti što više detalja o tim osobama kako bi policiji pomogli u njihovom pronalasku'', poručila je policija. Ističu i kako treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu.

''Obično mole za neku pripomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Pritom žele zaodbiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren kako bi ušli u stan žrtve. Uz to, prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trentnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku'', upozoravaju.

Treba imati na umu, dodaju, da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima te da je rizik veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prevara, naglašava policija. Zagrebačka policija podsjeća građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojeg bi ih trebalo pustiti, to nipošto ne čine bez prethodne provjere o kome se radi.

Takve osobe, ističu, spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe koje samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.

''Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje. Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koje zastupaju. Ako unatoč odbijanju nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom, zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju'', zaključuju u policiji

10.08.2019. 14:14:00
Novi komentar
nužno
nužno