« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
4 MINUTE

Zagrebačka policija ima snimku koja opravdava uporabu sile nad navijačima?

POGLEDAJTE VIDEO: Policijski načelnik Tomislav Buterin je rekao da policajci "i u drugim zemljama interveniraju, ali mnogo brutalnije"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX/Infopunkt.tv)
Više o

Maksimir

,

neredi

,

sukobi

,

derbi dinamo hajduk

,

rođeni 18. studenoga

Zagrebačka policija prikazala je danas svoje videosnimke početka intervencije na subotnjoj nogometnoj utakmici Dinama i Hajduka iz kojih se, kako tvrdi, jasno vidi da je policijsko postupanje bilo opravdano i zakonito.

Nakon detaljne analize, isto je zaključila i unutarnja kontrola, rekli su čelnici zagrebačke policije na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Četverominutna snimka istočne tribine maksimirskog stadiona prikazuje dvojicu navijača koji s leđa udaraju zaštitare pošto je na toj tribini zapaljena prva baklja. Navijači zatim odlaze na mirniji dio tribine, jedan od njih skida majicu, a drugi, kako ga ne bi prepoznali, mijenja mjesto sa sličnim mladićem. No, policija ih je pomoću videonadzora ipak locirala i po njih poslala interventne jedinice koje su ih izvele s tribina.

Na snimkama, međutim, nije vidljiv krvav završetak, to jest eskalacija sukoba policije i navijača. Načelnik Sektora kriminalističke policije Marko Mikulić rekao je kako su na temelju snimki jučer uhićena desetorica navijača, a danas još šestorica, od kojih su četvorica došla dragovoljno.

U premetačini stanova jučer uhićene desetorice pronađeno je nekoliko komada hladnog oružja, noževa i boksera te po jedan plinski, signalni i malokalibarski pištolj. Policijski načelnik Tomislav Buterin ustvrdio je kako se sužava krug sumnjivaca za teško ranjavanje policajca kojemu je "topovski udar" u odskoku od tla eksplodirao u blizini glave.

Iako je teško ranjen i bez oka, on se dobro oporavlja i sutra bi mogao kući, rekao je Buterin. U policiji nisu željeli dodatno govoriti o navijaču koji je navodno, unatoč prostrijelnoj rani, tek nakon dva sata iz policijske postaje odvezen u bolnicu.

Osvrnuvši se na tvrdnje navijača da je nerede pokrenula policija nepotrebnim ulaskom na tribine, Buterin je rekao da policajci "i u drugim zemljama interveniraju, ali mnogo brutalnije". Poručio je da se posjetitelji nogometnih utakmica ubuduće ne smiju solidarizirati s izgrednicima jer "policajci predstavljaju državu" na koju nitko nema pravo podići ruku. (hina/metro-portal)

06.05.2010. 16:37:00
Novi komentar
nužno
nužno