« Zagreb
objavljeno prije 4 mjeseca i 15 dana
BRAVO

Zagreb štedi energente

Grad Zagreb odlučio je da se u četiri zgrade Gradske uprave temperatura hlađenja poveća s 22 na 25 Celzijevih stupnjeva, a uvodi i noćni režim hlađenja na čemu očekuju uštedu u količini utrošene energije od barem 20 posto

Špara se malo...
Špara se malo... (Arhiva)
Više o

Zagreb

,

štednja

,

energenti

Te mjere odgovor su na nepovoljnu situaciju s energentima i preporuke za mjere štednje Europske komisije, izjavila je glasnogovornica Grada Zagreba Dinka Živalj.

U početnoj fazi na četiri zgrade koje su obuhvaćene prošlotjednom uputom očekuje se ušteda od barem 20 posto u količini energije, a uštedi bi trebao doprinijeti i noćni režim hlađenja po kojem se od 18 do pet sati ujutro klima jedinice pale samo ako temperatura prijeđe 35 Celzijevih stupnjeva. No najbolja mjera za dugoročno značajno smanjenje energije je energetska obnova objekata, ističe Živalj.

Energetska obnova

Podsjeća da je u Gradu Zagrebu završena energetska obnova 77 zgrada javne namjene, uključujući 36 vrtića, 18 osnovnih i četiri srednje škole. Vrijednost obnove svih 77 zgrada, po njezinim riječima, iznosi 423 milijuna kuna, od čega je 154 milijuna kuna sufinancirano iz fondova Europske unije.

U tijeku je, ističe, energetska obnova još nekoliko zgrada, a uz to, u Gradu imaju spremno još 36 projekata za energetsku obnovu u sljedeće dvije godine te čekaju poziv Nacionalnog plana oporavka i otpornosti da bi ih prijavili.

Sunčane elektrane na postojećim zgradama novi izvor energije

S ciljem povećanja korištenja obnovljivih izvora energije uz promociju korištenja sunčeve energije, Grad Zagreb od 2022. do 2024. provodi i program integriranih sunčanih elektrana na zgradama javne i gospodarske namjene i obiteljskim kućama.

22.07.2022. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno