« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina
(NE)SLOBODE

Zagreb Pride: Ne pristajemo na mračno doba

Posebno zabrinjavajućim ocjenjuje stanje u sustavu obrazovanja u kojemu se, upozorava Zagreb Pride, potpuno ignorira, odnosno ne poduzimaju se mjera za zaštitu mladih LGBTIQ osoba izloženih zlostavljanju

Zagreb Pride upozorava na nedostatke
Zagreb Pride upozorava na nedostatke (Arhiva)
Više o

ljudska prava

,

Zagreb Pride

,

LGBTIQ

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije i otvorenja Mjeseca ponosa, udruga Zagreb Pride izrazila je zabrinutost stanjem ljudskih prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj.

Ovom bismo prilikom voljeli izraziti zabrinutost stanjem ljudskih prava LGBTIQ  (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interspolne i queer) osoba u Hrvatskoj. Od 2016. ponovno svjedočimo porastu zločina iz mržnje u javnim prostorima (od paljenja zastave Zagreb Pridea na Trgu bana Jelačića tijekom Tjedna ponosa 2016. do napada suzavcem na LGBTIQ partyju u klubu Super Super u veljači) i porastu govora mržnje u medijima i na društvenim mrežama, navodi u priopćenju ta udruga.

Posebno zabrinjavajućim ocjenjuje stanje u sustavu obrazovanja u kojemu se, upozorava Zagreb Pride, potpuno ignorira, odnosno ne poduzimaju se mjera za zaštitu mladih LGBTIQ osoba izloženih zlostavljanju.

Dodaju da se nedostatkom političke volje da se implementiraju politike i poduzmu konkretne mjere za prevenciju i suzbijanje nasilja i diskriminacije, LGBTIQ zajednici šalje poruka da su njihovi životi nevažni za ovo društvo.

Stoga iz Zagreb Pridea poručuju da neće ustuknuti ni milimetar u svojoj borbi. Dok god naše obitelji bivaju smatrane manje vrijednima, dok god nam bivaju negirana puna građanska i socijalna prava te pravo na tjelesnu autonomiju i samoodređenje, dok god jurimo prema društvu jednoumlja i mržnje. Mi smo ovdje. Mi smo među vama. I mi ne damo svoja teško izborena prava, nego želimo potpunu ravnopravnost, želimo da naše obitelji budu prepoznate i želimo se slobodno rodno izražavati bez straha od nasilja, ističu.

Nakon 15 održanih zagrebačkih povorki ponosa i brojnih pravnih akcija i drugih aktivnosti, na mračno doba ne pristajemo i bit ćemo vidljivi i vidljive još više, još strastvenije, još borbenije, još glasnije, poručuju.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) obilježava se 17. svibnja. U Hrvatskoj službeno od 2011., kada je njegovo obilježavanje na prijedlog Zagreb Pridea potvrdio Hrvatski sabor kao dio nacionalne politike za ravnopravnost spolova, koji preporučuje javnim institucijama da same ili u partnerstvu s udrugama civilnog društva obilježe taj dan.

U povodu obilježavanja tog dana ove godine, danas će ispred muzeja Mimara biti podignuta zastava LGBT zajednice, čime će biti otvoren Mjesec ponosa -  kulturni, aktivistički i edukativni program koji prethodi Povorci ponosa.

    
17.05.2017. 15:30:00
Novi komentar
nužno
nužno