« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
KONKRETNO

Zagreb napravio prvi korak prema javnim vrtovima

Varaždin, Ivanić-Grad i Virovitica su prošle godine po vrlo jednostavnom i brzom postupku uspostavili društvene vrtove te građanima izdali parcele za sadnju bez naknade

Prvi vrtovi se naziru
Prvi vrtovi se naziru (Arhiva)
Više o

Parkticipacija

,

javni vrtovi

,

društveni vrtovi

Parkticipacija (inicijativa za uspostavu društvenih urbanih vrtova) pozdravlja napore Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada koji je prošli tjedan na javnoj prezentaciji predstavio Studiju mogućih lokacija za uređenje javnih gradskih vrtova na području grada Zagreba.

U sklopu Studije je kao odgovor na upite građana analizirano 40-tak potencijalnih lokacija za vrtove u Zagrebu, te izdana pregledna karta s prihvatljivim lokacijama. Lokacija koju Parkticipacija predlaže za uspostavu vrta u Novom Zagrebu (katastarska čestica 1028, k.o. Zaprudski Otok) dobila je vrlo pozitivnu ocjenu i zeleno svjetlo, iako još uvijek predstoji djelomice nedefinirana procedura dodjele zemljišta.

Drago nam je da je Grad konačno pokazao aktivan, a ne samo načelan interes za ovu temu, te smatramo vrlo pozitivnim odaziv nekoliko Gradskih ureda, kao i Službe za mjesnu samoupravu na prezentaciju Studije.

Također smo dobili usmenu spremnost na suradnju od Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu koji je nadležan za izdavanje zemljišta, a u planu je osnivanje radne grupe o vrtovima koja bi okupila sve dionike, međutim još nisu definirani nikakvi rokovi za konkretne korake u ostvarivanju zagrebačkih društvenih vrtova.

Napominjemo da se bliži sezona sadnje i da je krajnje vrijeme da Grad dodijeli parcele za vrtove. Parkticipacija kao datum početka zakupa predlaže 1.3.2013.

Za podsjetnik, a kao što navodi i Studija, gradovi Varaždin, Ivanić-Grad i Virovitica su prošle godine po vrlo jednostavnom i brzom postupku uspostavili društvene vrtove te građanima izdali parcele za sadnju bez naknade, pa bi bilo neprimjereno da se postupak u Zagrebu nepotrebno odugovlači kad je već po ocjeni Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada identificirana odlična lokacija - na zapuštenom zemljištu, u neposrednoj blizini naselja gdje već postoji interes, te sa sređenim vlasničkim odnosima.

Još jedna potencijalna prednost lokacije je da se nalazi u sklopu javne zelene površine koja nije namijenjena za izgradnju, pa bi dugoročno na njoj bilo moguće uspostavljanje ne samo pojedinačnih vrtnih parcela za privremeno obrađivanje, nego i trajnih nasada voćaka odnosno šumskih vrtova koji bi bili u potpunosti otvoreni široj javnosti.

04.02.2013. 06:47:00
Novi komentar
nužno
nužno