« Zagreb
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
EH, DA ...

Zagreb je ljeti veliko gradilište

Ljeto je u gradu. A kad je ljeto hrvatska se metropola pretvara u jedno veliko, veliko gradilište. Prašina, buka građevinskih strojeva, blato (kad padne kiša). Naš je dopisnik napravio "inspekciju" na licu mjesta...

Kopa se po cijelom gradu
Kopa se po cijelom gradu (Arhiva)
Više o

Zagreb

,

radovi

Kao i svake godine, Zagreb se u srpnju i kolovozu pretvara u veliko gradilište. Tko je mogao, pobjegao je na more pa je vrijeme manjeg pritiska na prometnice idealno za popravke tramvajskih pruga i postavljanje podzemnih instalacija. Teška mehanizacija trebala bi nestati iz središta grada prije početka školske godine u rujnu.

Jedna od ljepših zagrebačkih ulica, Jurišićeva, potpuno je neprepoznatljiva. Riječ je o prometnici koja spaja istočni i zapadni dio grada. Strancu koji dolazi iz smjera istoka, teško je i za pretpostaviti da strojevi i prašina sakrivaju Trg bana Jelačića, glavni gradski trg koji se nalazi na njenom drugom kraju

Vlasnici trgovina smještenih uz prometnice koje se rekonstruiraju mogu zaboraviti na zaradu tijekom ljetnih mjeseci. Kažu, jedva čekaju rujan kada će moći opet normalno disati. Ni stanarima koji žive iznad tih trgovina nije lako, jer radovi počinju jutrom, već u sedam sati, kada ih bude buka i gusti oblaci prašine.

Ipak, Zagrepčani su već navikli na ljetna gradilišta. Svjesni su da se prometnice moraju održavati i da je to najlakše učiniti sada. Oni koji mogu, pješice će obaviti poslove u gradu. Oni drugi će koristiti privremene i alternativne pravce javnog prijevoza.

A tamo gdje moraju preći preko raskopanih prometnica - čeka ih daska. Možda i nije prijelaz koji odgovara najvišim sigurnosnim standardima, no služi svrsi. Za sada nema podataka da se je netko ozlijedio.

Prašina je zaklonila i grandioznu gradu Hrvatske narodne banke, zaštićeno kulturno dobro i najvažnije djelo arhitekta Viktora Kovačića iz 1927. godine. Ali već za nekoliko tjedana s bijelog Trga Hrvatskih velikana će se oprati prašina, a njegovi stanari se nadaju da škripa tramvajskih skretnica neće biti glasna kao prije.

I Prilazom Đure Deželića, cestom koja povezuje zapadni dio grada s najreprezentativnijim gradskim trgom, koji broji zadnje dane kao Trg maršala Tita, otežano se prometuje. Naime, raskopana su raskršća i postrane uličice kako bi se položio plinovod.

Neizbježna Savska cesta, jedna od najprometnijih u Zagrebu, nije se mogla u potpunosti zatvoriti. Tramvaji njome prometuju kroz hrpe iskopanog materijala i po ogoljenim prugama. Putnici i vozači oboružani su strpljenjem.

02.08.2017. 17:19:00
Novi komentar
nužno
nužno