« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KUD S AUTOMOBILOM?

Zagreb ima samo 1,000 parkirnih mjesta za invalide, a koriste ih i 'zdrave' osobe

arko Grac iz MUP-a istaknuo je da je 2008. od 86.350 slučaja prekršaja vezanih uz nepropisno parkiranje na mjestima za osobe s invaliditetom utvrđeno i kažnjeno njih 23.246

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

MUP

,

invalidi

,

parking

,

Zagrebparking

,

safet ramadan

,

marijan tomašić

Voditelj službe premještanja vozila u Zagrebparkingu Marijan Tomašić izjavio je danas da grad Zagreb ima oko tisuću parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom, ne računajući ona u trgovačkim centrima, garažama i privatnim parkiralištima, te da je dosad izdano više od devet tisuća znakova pristupačnosti za njihovo korištenje.

Tomašić je to istaknuo govoreći na okruglom stolu "Učinimo parkirališna mjesta dostupnima za osobe s invaliditetom" u prostorijama Hrvatskog autokluba na kojem su sudjelovali predstavnici udruga osoba s invaliditetom, Europske komisije, hrvatskih ministarstava i ostalih mjerodavnih institucija, kako bi upozorili na velik problem parkiranja automobila s kojim se svakodnevno suočavaju osobe s invaliditetom.

"Na naša invalidska mjesta najčešće se parkiraju zdrave osobe zato što su ta mjesta besplatna, a osobe s invaliditetom su o tim mjestima životno ovisne", rekla je Jadranka Luketa-Marković. Objasnila je da osobe s invaliditetom sa štakama, štapovima i invalidskim kolicima na drugim parkirališnim mjestima ne mogu izići iz automobila, a budući da su ta mjesta predaleko od njihova cilja, vraćaju se kući neobavljena posla.

Darko Grac iz MUP-a istaknuo je da je 2008. od 86.350 slučaja prekršaja vezanih uz nepropisno parkiranje na mjestima za osobe s invaliditetom utvrđeno i kažnjeno njih 23.246. Godine 2009. od 80.669 slučaja prekršaja vezanih uz nepropisno parkiranje na mjestima osoba s invaliditetom utvrđeno je i kažnjeno njih 16.044. U prvom kvartalu ove godine od 19.486 slučaja prekršaja nepropisnog parkiranja na mjestima osoba s invaliditetom utvrđeno je i kažnjeno njih 4522.

Safet Ramadan iz Europske komisije iznio je primjere dobre prakse u Bruxellesu, iskustva zemalja Europske unije. Istaknuo je da se na javnim mjestima u većim gradovima trebaju osloboditi parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom u omjeru 1:17 (na 17 parkirališnih mjesta dolazi jedno za osobe s invaliditetom). Također je rekao da osobe s invaliditetom - ako za njih nema dovoljno parkirališnih mjesta - automobil besplatno mogu parkirati na mjestu koje se plaća.

Okrugli stol održan je u sklopu "Svehrvatske kampanje 'Upoznavanje na nedostupnost parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom'" koju Udruga za promicanje istih mogućnosti - UPIM provodi od 2009. godine pod pokroviteljstvom MUP-a. (hina/metro-portal)

09.04.2010. 17:55:00
Novi komentar
nužno
nužno