« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NOVE MOGUĆNOSTI

Zagreb dobiva Penjački centar

U subotu 6. veljače, u Škorpikova 11 u trgovačkom centru Solidum svečano će se otvoriti prvi Penjački centar u Hrvatskoj u hali površine 490 četvornih metara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

alpinizam

,

slobodno penjanje

,

penjački centar

Tako će zagrebački alpinisti i slobodni penjači moći trenirati i održavati kvalitetna natjecanja na umjetnoj stijeni, izjavio je danas poznati alpinist i jedan od začetnika ideje o izgradnji stijene Boris Čujić.

Penjački centar gradi hrvatsko-njemačko poduzeće Arti-Petra u partnerstvu s Hrvatskim planinarskim savezom, a otvorenje će obilježiti revijalno natjecanje u penjanju.

Početak slobodnog penjanja u Hrvatskoj obilježilo je prvo natjecanje u slobodnom penjanju u tadašnjoj Jugoslaviji u Splitu pod nazivom "Marjan 1986.". Održano je na južnoj Marjanskoj stijeni, a okupilo je 30 natjecatelja iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Italije. Tadašnji hrvatski alpinisti i sudionici natjecanja Ivica Matković, Dalibor Vlatković i Boris Čujić bili su pokretači vala hrvatskih penjača.

Godine 1989. zagrebački alpinisti su popravljali srušeni strop dvorane športova u Zagrebu i dogovorili s upravom izgradnju stijene. To je bila prva takva stijena u ovom dijelu Europe pa je već u ožujku 1989. u Zagrebu održan Art Rock 89., prvo dvoransko penjačko prvenstvo bivše Jugoslavije i jedno od prvih pet dvoranskih natjecanja u svijetu. Sljedeće godine održan je i drugi Art Rock ali je nažalost ta stijena ugašena.

Otvaranjem novog Penjačkog centra konačno će zagrebački i hrvatski alpinisti dobiti uvjete za trening i održavanje kvalitetnih natjecanja na umjetnoj stijeni. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 12:40:06
Novi komentar
nužno
nužno