« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
uzavrele strasti

Zadarski maturanti verbalno napali srbijanske

Srbijanski su se maturanti u panici sklonili u autobus u kojem su proveli noć

(Getty Images)
Više o

maturanti

,

rješavanje sukoba među djecom

,

hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu

,

srpski mediji

Beogradski su mediji događaj okarakterizirali kao napad, a srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u povodu toga prosvjednu notu hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu.

Beogradski su mediji u četvrtak objavili da su učenike beogradske gimnazije, koji borave na ekskurziji u Pragu, noću na četvrtak verbalno napali hrvatski učenici.

Kako se navodi, učenike beogradske matematičke gimnazije, na povratku iz diskoteke, na hotelskom su parkiralištu dočekali učenici srednje medicinske škole iz Zadra koji su ih počeli vrijeđati, a veći izgred izbjegnut je tako da su se srbijanski učenici i profesori sklonili u autobus.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo je za Hinu da se u Pragu dogodio izgred, dodavši kako u njemu nije bilo ozlijeđenih i materijalne štete.

"Djelatnici hrvatskog veleposlanstva u Pragu u razgovoru s češkom policijom utvrdili su da su se verbalno sukobile dvije skupine maturanata iz Hrvatske i Srbije oko 3,30 sati u jutro", rekao je za Hinu glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun.

"Budući da nije bilo ozlijeđenih ni materijalne štete, policija nije podnijela prijave i dvije su skupine učenika nastavile sa svojim programom", rekao je Dragun.

Po riječima ravnatelja beogradske gimnazije Srđana Ognjanovića, srbijanski su učenici napadnuti između dva i dva i pol sata u jutro, kad su se vraćali s organizirana posjeta diskoteci.

Radio B92 prenosi izjavu Ognjanovića da su maturanti "mučki napadnuti". Nepažljiviji čitatelj možda bi po tome zaključio da su Zadrani napali Beograđane pištoljima, kamenjem ili barem šakama - a prema svim izvorima, izgleda da je ipak bila riječ o dobacivanju i verbalnim provokacijama.

Učenici i profesori beogradske gimnazije noć su, kako navode srbijanski mediji, proveli u autobusu, nakon čega je, oko šest sati u jutro, turistička agencija premjestila učenike u drugi hotel.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u povodu izgreda prosvjednu notu hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu.

Televizija B92 objavila je da se izgred dogodio pred hotelom u kojem su beogradski učenici bili smješteni te da su pritom lakše ozlijeđeni jedan profesor i turistički vodič novosadske agencije koja je organizirala ekskurziju.

Ravnatelj gimnazije i ravnatelj turističke agencije Nemanja Marković u izjavi agenciji Tanjug kazali su, međutim, da su srbijanske učenike verbalno napali srednjoškolci iz Zadra, te su istaknuli kako pritom nije bilo ozlijeđenih.

10.09.2009. 18:50:19
Novi komentar
nužno
nužno