« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
hrvatsko zdravstvo

Zabrana zapošljavanja pokrenut će otpuštanje medicinskih sestara

Sindikat medicinskih sestara moli ministra zdravstva i ravnatelje bolnica da se bore za svaku sestru prije nego što krenu s otkazima

(Jure Mišković/Cropix)
Više o

Darko Milinović

,

medicinske sestre

,

Dražen Jurković

,

Anica Prašnjak

,

Tajana Drakulić

Zbog odluke ministra zdravstva o zabrani zapošljavanja u zdravstvu, do kraja godine bez posla bi moglo ostati 20 posto ili oko 5000 medicinskih sestara koje rade na određeno vrijeme, upozorila je danas predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak.

"Ministrova odluka mogla bi pokrenuti lavinu otpuštanja, a poznato je da u zdravstvu nedostaje 25 posto medicinskih sestara te da prema europskim standardima Hrvatskoj manjka 60 posto sestara", rekla je Prašnjak na konferenciji za novinare.

Po informacijama sindikata, samo u osječkoj Kliničkoj bolnici do kraja godine trebalo bi biti otpušteno 77 sestara kojima 31. prosinca istječe ugovor na određeno vrijeme. Iako zasad nemaju konkretne podatke, u sindikatu ističu kako imaju informacije da se ugovori na određeno vrijeme sestrama neće produžavati i u drugim ustanovama.

Sindikat zato poziva ministra zdravstva i ravnatelje bolnica da se bore za svaku sestru prije nego što krenu s otkazima.

"Otpuštanje sestara znači da će pacijenti biti nedovoljno zbirnuti i da građani neće moći dobiti skrb koja im je zajamčena zakonom", ističe Prašnjak.

Tajnica sindikata Tajana Drakulić smatra kako je najlakše otpustiti one koji u zdravstvenom sustavu čine 50 posto zaposlenih, a to su medicinske sestre koje provode 80 posto vremena uz bolesnike i ostvaruju od 100 do 115 sati prekovremenog rada.

Drakulić navodi i rezultate ankete provedene u 56 bolnica koja je pokazala da je devet posto sestara bilo zaposleno na određeno vrijeme do tri godine, četiri posto duže od tri godine te tri posto na zamjenama. Ističe kako sindikat u tim slučajevima može sudskim putem zaštititi samo sestre koje na određeno vrijeme rade duže od tri godine.

Sindikat je na problem otkazivanja ugovora na određeno vrijeme upozorio predstavnike Ministarstva zdravstva, no državni tajnik Dražen Jurković tada im je, po riječima čelnica sindikata, rekao da se to ne odnosi na medicinske sestre i liječnike, nego na nezdravstveno osoblje. (hina/metro-portal)

11.12.2009. 14:10:34
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ljetovanje u Hrvatskoj
    05.01.2010. 20:14
    uzas je ova reforma zdravstva
Novi komentar
nužno
nužno