« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
INCIDENT S JANAFOM

Zabrana rada Uredu za upravljanje u hitnim situacijama je presedan

Jučer popodne Janafovi su djelatnici, i to šef osiguranja i inženjer zaštite na radu, onemogućili Uredu za upravljanje u hitnim situacijama da izvrši svoju dužnost

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/CROPIX)
Više o

nafta

,

Žitnjak

,

Ured za upravljanje u hitnim situacijama

,

Janaf

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić danas je ustvrdio kako će zbog curenja dva i pol vagona nafte u skladištu Janafa na Žitnjaku tražiti temeljitu istragu i utvrđivanje odgovorne osobe te nazvao presedanom što tom uredu nije omogućeno da obavi svoju dužnost.

"Zbog sumnje da se radi o pokušaju zataškavanja prvo pitanje koje se nameće jest koliko je do sada bilo sličnih incidenata, a za koje ni nadležne službe niti javnost ne zna", priopćeno je iz ureda. U priopćenju stoji kako su jučer popodne Janafovi djelatnici i to šef osiguranja i inženjer zaštite na radu onemogućili Uredu za upravljanje u hitnim situacijama da izvrši svoju dužnost.

>>U skladištu Janafa na Žitnjaku iscurila cisterna nafte

"Moramo napomenuti da je to presedan odnosno da je, u dvije godine rada ureda, Janaf prvi koji je djelatnicima ureda zabranio ulaz u svoje postrojenje i odbio suradnju", navode te ističu kako su djelatnici tog ureda prvi došli na mjesto događaja. Također ocjenjuju da se Državna uprava za zaštitu i spašavanje centar 112 "nije pokazao na razini zadatka" pa su zatražili pomoć PU zagrebačke.

>> Janaf: Nafta na Žitnjaku ne prijeti okolišu

Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama predlažu nadležnoj inspekciji za zaštitu okoliša da propiše proceduru kod pretakanja većih količina derivata koja bi garantirala da je pretakanje obavljeno bez istjecanja. Ukoliko inspekcija smatra da takva procedura nije potrebna, ured traži da kod svakog pretakanja derivata bude prisutan i inspektor zaštite okoliša kako bi mogao utvrditi da je pretakanje izvršeno bez istjecanja. (hina/metro-portal)

23.07.2010. 16:49:00
Novi komentar
nužno
nužno