« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Metoda obrane

Žaba se baca s litice i ostaje živa

Suočene s predatorom, neke životinje se bore, druge bježe u želji da se sakriju i prođu neopažene....

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (BBC)
Više o

Venezuela

,

plosnata žaba

,

bacanje niz liticu

Plosnata žaba iz Venezuele radi pak nešto mnogo drugačije. Naime, savije se u lopticu i baci  niz liticu. Na taj način životinja se otkotrlja i odbija od stijena poput gumene lopte.

Ovo nevjerojatno ponašanje snimio je BBC za svoj dokumentarni program "Life". Plosnata žaba (Oreophrynella niger) male je veličine koja broji tek nekoliko centimetara.

Živi na vrhu planinskog lanca Guiana u Južnoj Americi. Te planine izdižu se iznad kišnih šuma izolirajući životinje i biljke koje na njima obitavaju. Kao rezultat toga, mnoge od njih razvile su se mnogo drugačije.

Na primjer, plosnata žaba nije sposobna daleko odskočiti, no iako na planinama nema zmija, njena mana čini je ranjivom tarantulama, predatoru koji vreba iz zasjede. Stoga je žaba razvila poseban mehanizam bijega. Životinja je zapravo toliko mala i lagana da joj sila udarca o stijenu  ne može nanijeti veću štetu.

"Prvi put kada sam vidio žabu napravio sam nagli pokret i ona se skupila i bacila niz liticu. Rečeno nam je da to inače rade, ali doživjeti tako nešto uživo bilo je prilično neobično" izjavio je jedan član snimateljske ekipe.

15.10.2009. 15:47:53
Novi komentar
nužno
nužno