« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NEDOPUSTIVO

Za razmjere katastrofe na Madeiri kriva ubrzana urbanizacija

Štetu i broj žrtava ekolozi i stručnjaci objašnjavaju gradnjom naselja u poplavljivim zonama i prekomjernom betonizacijom

(Wikipedia)
Više o

poplava

,

betonizacija

,

odron

,

Madeira

,

Funchal

,

Ricardo Ribeiro

,

Helder Spinola

Za razmjere katastrofalne poplave koja je prošli vikend pogodila portugalski otok Madeiru, ekolozi i stručnjaci okrivljuju nedopustiv model ubrzane urbanizacije koja se zadnjih 30 godina provodila na otoku nauštrb sigurnosti i očuvanja okoliša.

"To što se dogodilo na Madeiri primjer je što može učiniti loše urbanističko planiranje", drži Ricardo Ribeiro, predsjednik Portugalskog saveza tehničara civilne zaštite.

"Gradnja naselja u poplavljivim zonama" i "nepropusnost tla" stvorena "betonizacijom", napose s južne obale otoka koje je najizloženije poplavama, objašnjavaju razmjere šteta i broj žrtava, dosad 42.

Ekolog Helder Spinola iz udruge Quercus Madiera drži da obilne kiše nisu jedini razlog katastrofe. "Stanje je pogoršano pogreškama u uređenju zemljišta, poglavito na jugu", gdje živi većina od 250.000 stanovnika Madeire.

Otok Madeira u Atlantskom oceanu, 500 kilometara udaljen od marokanske obale, u zadnjih 30 godina doživio je spektakularnu modernizaciju zahvaljujući politici velikih javnih radova financiranih uglavnom sredstvima Europske unije u sklopu politike razvoja najsiromašnijih regija.

Funchal, regionalni glavni grad s više od 100.000 stanovnika, postao je omiljeno odredište sjevernoeuropskih turista privučenih ultramodernom infrastrukturom, luksuznim hotelima i kompleksima na obali.

Godinama su ekolozi upozoravali na nedopustivost betonizacije obale, koju je od 1978. provodila regionalna vlada Alberta Joaoa Jardima.

Duga 57, a široka 22 kilometara, Madeira je potpuno okružena četverotračnom brzom cestom i povezana mrežom od desetak tunela zbog čega su je ekolozi ironično nazvali "švicarskim sirom". Otok je prekomjerno izgrađen i isprepleten cestama te infrastrukturom u blizini tekućica pa su asfalt i beton izazvali "nepropusnost tla, spriječili normalno otjecanje triju glavnih rijeka koje teku Madeirom", kaže Spinola.

U takvim uvjetima, kad nastupe olujne kiše "tekućice postaju pravi vodeni topovi koji ruše pred sobom mostove i građevine", rekao je Francisco Louça, čelnik Bloka ljevice.

Neki su stručnjaci upozorili na kaotičnu urbanizaciju i podsjetili da su regionalnu vlast nebrojeno puta upozoravali na svu krhkost grada podignutog na brežuljku. Vlasti su se oglušivale o kritike i nazivale ih smiješnima. (hina/metro-portal)

22.02.2010. 20:42:44
Novi komentar
nužno
nužno