« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
UČENJE KROZ RAD

Za poduzetnički uspjeh potreban vam je osim kapitala i zdrav razum

Zdrav razum, know how, iskustvo ulične škole sve su to nazivi za tajnu svakog uspješnog poduzetnika

Svaki uspješan poduzetnik
Svaki uspješan poduzetnik "učio je kroz rad" (Shutterstock)
Više o

inteligencija

,

poduzetništvo

,

uspjeh

,

poduzetnik

„Praktična inteligencija" i znanje ključ su postizanja poduzetničkog uspjeha i u to su više nego bilo tko uvjereni Barbara J. Bird iz Poslovne škole Kogod i J. Robert Bauman sa Sveučilišta Maryland. Oni praktičnu inteligenciju definiraju kao zdrav razum, know how ili 'uličnu školu' - najlakše ju je opisati laičkim rječnikom - ona je ustvari „učenje kroz rad". Poduzetnici, naročito na samim počecima svojeg poslovnog uzdizanja, moraju misliti i djelovati s nogu. Moraju donijeti najbolje moguće odluke u što kraćem vremenu i obično s vrlo malo sredstava. Nemaju vremena za duboke analize i obično nemaju ni luksuz konzultiranja s drugima. Oni jednostavno moraju djelovati. Praktična inteligencija im omogućuje upravo to - brzo i samouvjereno djelovanje, naglašava Bird.

Dvoje istraživača je prikupilo popunjene upitnike 283 poduzetnika iz sfera tiskanja i grafike. Pokazalo se da oni koji upravljaju najbržerastućim poduzećima svoju praktičnu inteligenciju bruse na način da se između ostalog usmjeravaju na vrlo specifične ciljeve rasta. Poduzetnici iz istraživanja su imali po pet zaposlenika na puno radno vrijeme i svoje su tvrtke osnovali u posljednje četiri godine - to su idealni subjekti za empirijska istraživanja upravljanjem poduzetničkim i privatnim kapitalom. „Naše istraživanje moglo bi pomoći poduzetnicima da bolje razumiju vrijednost iskustava iz prve ruke i eksperimentiranja ili rješavanja problema na samom terenu", kazala je Bird. Praktična inteligencija nudi know how potreban za pokretanje novih projekata, ali specifični ciljevi rasta su također podjednako važni jer iz njih se crpi motivacija - drugim riječima, know how se usmjerava na specifičan ishod.

Istraživanje koje tek treba biti objavljeno u časopisu Psihologija osoblja (Personnel Psychology) šalje vrlo jasno poruku - za poduzetnički uspjeh potrebni su vam jasno određeni ciljevi i praktična inteligencija.

08.01.2011. 19:50:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    08.01.2011. 20:11
    nema zdravog razuma kad je novac u pitanju... pohlepa i sebičnost prevlada u sekundi :-P
Novi komentar
nužno
nužno