« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
BIG BROTHER

Za pet godina će pola poslova raditi roboti

Svjetski ekonomski forum (WEF) objavio je prognozu da će strojevi do 2025., umjesto sadašnjih trećinu, obavljati polovicu svih poslova. WEF predviđa da će to imati dramatične posljedic

A što če ljudi?
A što če ljudi? (Arhiva)
Više o

roboti

,

poslovanje

"Robotska revolucija" izraz je što ga je BBC citirao iz izvještaja WEF-a, kojim će se u tih pet godina stvoriti novih 97 milijuna radnih mjesta, ali i uništiti skoro isto toliko.

Do ovakvih rezultata WEF je došao istražujući 300 najvećih tvrtki na svijetu, koje zapošljavaju ukupno osam milijuna radnika.

Više od polovice poslodavaca kazalo je za WEF da u svojim tvrtkama očekuju da će automatizacija imati veću ili manju ulogu.

Njih 43 posto izjasnilo se da očekuje da će tehnologije dovesti do ukidanja radnih mjesta. WEF stoga predviđa da će primjene novih tehnologija dovesti do toga da će tvrtke, tražeći načine za smanjenje troškova, ukidati radna mjesta, te upozorava da će se radnici naći na udaru i posljedica recesije uslijed pandemije covida-19 i sve brže automatizacije rada. Saadia Zahidi, direktorica iz WEF-a, dodala je:

"To je scenarij dvostrukog poremećaja i novog opterećenja za radnike u ovim teškim vremenima. Prozor mogućnosti za proaktivni menadžment ovakve promjene brzo se zatvara."

Područja u kojima se očekuje otvaranje novih radnih mjesta odnose se na zelenu ekonomiju, strojarstvu i ona područja koja se tiču savjetovanja, odlučivanja, komunikacija.

21.10.2020. 18:57:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.10.2020. 19:38
    roboti ce se pokvariti
Novi komentar
nužno
nužno