« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci

Za okupljanje na Markovu trgu

Više o

SSSH

,

Markov trg

,

Ana Knežević

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) od Vlade i Sabora traži izmjenu Zakona o javnom okupljanju kako bi se građanima ponovno omogućilo mirno okupljanje i javni prosvjed na Markovu trgu. SSSH traži da se već na sljedećoj sjednici Sabora raspravi i usvoji ta zakonska izmjena.

Polazeći od temeljnog i Ustavom zajamčenog prava na javno okupljanje, kao i dosadašnje tradicije članova sindikata i hrvatskog radništva da svoje negodovanje ili protest iskazuju upravo na Markovu trgu, kao simbolu državne vlasti, SSSH predlaže i zahtijeva od Vlade i Hrvatskog sabora da se na sljedećoj sjednici Sabora usvoje izmjene Zakona brisanjem spornog podstavka.

Tražimo da se već na sljedećoj sjednici Sabora ukine zabrana okupljanja na Markovu trgu.
Ana Knežević,
predsjednica SSSH
SSSH  traži da Vlada u svojstvu predlagača izmjena Zakona, a predsjednik Hrvatskog sabora u svojstvu predlagača dnevnog reda sjednice Sabora, osiguraju da se Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju, što je prije moguće, raspravi i usvoji na sljedećoj saborskoj sjednici.

Izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju građanima je od 30. prosinca 2005. godine zabranjeno mirno okupljanje i javni prosvjed na Markovu trgu, budući da je utvrđeno kako se mirno okupljanje i javni prosvjed ne smiju održavati najmanje 100 metara od objekta u kojima su smješteni ili zasjedaju Hrvatski sabor, Predsjednik RH, Vlada RH i Ustavni sud RH. 

Piše: METRO
06.02.2008. 21:41:53
Novi komentar
nužno
nužno