« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
UJEDINJENI NARODI:

Za nacionalno pomirenje Iraka nužni su izbori

Nakon perioda krvavih međuvjerskih sukoba irački parlament napokon je donio dugo odgađani izborni zakon

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

irački izbori

,

Ujedinjeni narodi

Parlamentarni izbori u Iraku 18. siječnja prijeko su potrebni za nacionalnu pomirbu, ali je njihovo organiziranje u tako kratku roku "golema zadaća", rekao je u srijedu dužnosnik UN-a Ad Melkert.

"Ti izbori nam jamče da Irak napreduje prema nacionalnom pomirenju, razvoju i obnovi, političkom razvoju i povratku u normalan život", rekao je specijalni predstavnik glavnog tajnika UN-a u Iraku na konferenciji za novinare u Bagdadu.

U zemlji su 2006. i 2007. bjesnili međuvjerski šijitsko-sunitski sukobi u kojima je poginulo više desetaka tisuća ljudi.

Irački parlament je 8. studenoga donio dugo odgađan izborni zakon koji otvara put nacionalnim izborima, na čemu je Melkert čestitao iračkim parlamentarcima. Ocijenio je da je rješenje pronađeno za Kirkuk, glavni kamen spoticanja kurdskih, arapskih i turkmenskih parlamentaraca, dobro zbog zamršenih pregovora.

Po ustavu predsjedničko vijeće mora službeno objaviti datum izbora najkasnije 60 dana prije održavanja.

"Izborno povjerenstvo poziva međunarodne promatrače, lokalne organizacije i političke stranke da nadziru izbore kako bi bili slobodni i transparentni", inzistirao je predsjednik povjerenstva. (hina/metro-portal)

11.11.2009. 21:04:11
Novi komentar
nužno
nužno