« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
vizija O

Za manje poginulih treba mijenjati prometnu politiku

Udruga obitelji osoba stradalih u prometu traži hitnu analizu rezultata koje smatra neučinkovitima

Više o

poginuli u prometu

,

sigurnost u prometu

,

udruga obitelji osoba stradalih u prometu

Reagirajući na saborsku raspravu o Nacionalnom programu sigurnosti prometa na cestama, Udruga obitelji osoba stradalih u prometu uputila je državnome vrhu molbu za hitnom analizom rezultata Nacionalnog programa budući da smatraju kako se dosadašnja prometna politika pokazala nedovoljno učinkovitom.

U zamolbi upućenoj predsjedniku Hrvatskoga sabora, predsjedniku Republike, predsjedniku Vlade RH, saborskom odboru za pomorstvo promet i veze, MUP-u i Ministarstvu prometa, veza i infrastrukture, te medijima, udruga upozorava da "crni trend povećanja broja poginulih na našim cestama u posljednjih pet godina ponovno raste". Navode pritom da su u 2008. poginule 664 osobe, što je za 7,3 posto više nego u 2007.".

Ocjenivši kako se ciljevi Nacionalnog programa ne ostvaruju, Udruga "u ime svih poginulih u prometu RH (kao i ostalih stradalih), te njihovih obitelji", molimo da se hitno potakne "analizu rezultata Nacionalnog programa, njegovu bolju operacionalizaciju i prezentaciju javnosti, te prihvaćanje Novog pristupa sigurnosti u prometu, s osnovnim ciljem Vizije "0" (0 poginulih i 0 teško stradalih u prometu)".

"Smatramo da se dosadašnja prometna politika pokazala nedovoljno učinkovitom i nije dala željene rezultate, jer se pristup u rješavanju prometne problematike uglavnom svodio na donošenje novog Zakona o sigurnosti u cestovnom prometu, s naglaskom na represiji, a ne prevenciji i raspodjeli odgovornosti, te isticanje policije kao najodgovornijeg tijela za područje sigurnosti u prometu", ocjenjuju.

Udruga stoga, uz analizu dosadašnjih mjera i rezultata Nacionalnog programa, traži "usvajanje novog cjelovitog pristupa u prometu RH, koji će koordinirano utjecati na sva tri faktora rizika prometnih nesreća i to na svim razinama (državna, regionalna, lokalna), s naglaskom na prevenciji i edukaciji".

Hrvatski sabor jučer je raspravljao o Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, a klubovi su, iako smatraju da su ciljevi Nacionalnog programa dijelom ostvareni, izrazili nezadovoljstvo činjenicom da nije ostvaren ključni cilj, smanjenje broja poginulih na cestama.

Izvor: Hina

05.06.2009. 16:54:45
Novi komentar
nužno
nužno