« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
12 SATI, 24 TEME, 24 FOTOGRAFIJE

Za dva dana kreće 3. Fotomaraton

Fotografirajte, zabavite se, natječite i osvojite vrlo vrijedne nagrade brojnih sponzora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (3. Fotomaraton)
Više o

Zagreb

,

Muzej suvremene umjetnosti

,

fotografija

,

nagrade

,

zagreb-info

,

natjecanje

,

roboti budućnosti

Rok za regularne prijave s kotizacijom od 100 kn jučer je istekao. Iako je kvota od 250 natjecatelja skoro puna, ima još nešto mjesta za sve one neodlučne koje čekaju vremensku prognozu ili su jednostavno zakasnili prijaviti se na vrijeme. Prijaviti se može još i na sam dan natjecanja u subotu 11. 9. od 8.30 do 10 sati (kotizacija iznosi 120 kn) kada je i službeno start 3. Fotomaratona, s već standardne lokacije Trga bana Jelačića u Zagrebu.

Ovo je treći po redu Fotomaraton, cjelodnevno fotografsko natjecanje u kojem svaki sudionik napravi 24 fotografije, a prema 24 zadane teme. Prvih osam tema svaki natjecatelj dobiva na startu, a drugih i trećih osam na dvije kontrolne točke čija lokacija će biti objavljena netom prije početka samog Fotomaratona, dakle drže se u tajnosti do samog natjecanja, kao i sve teme. Predane fotografije moraju biti snimljene istim redoslijedom kako su teme i zadane. Natječaj traje 12 sati, što ostavlja oko 30 minuta za jednu fotografiju. Može se fotografirati samo s digitalnim fotoaparatom, mobiteli s kamerom nisu dozvoljeni.

2008._foto.jpg
Fotomaraton 2008.

Sponzor glavne nagrade je Pentax, a pokrovitelj izložbe fotografija je Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu. Pobjednik natjecanja dobiva Pentax DSLR K-7 fotoaparat. Sponzor baterija Tecxus će podijeliti svakom natjecatelju set od četiri baterije kako nitko od natjecatelja ne bi ostao bez energije za svoj fotoaparat, a osim toga podjeliti će i nekoliko punjača kao nagrade najboljima.

Drogerie Markt - dm je također sponzor koji će u suradnji sa Cewe color Zagreb d.o.o. osigurati razvijanje fotografija za izložbu koje će se nakon izložbe pokloniti natjecateljima,  a uz to dm će osigurati osvježenje i energetske pločice za sve natjecatelje. Epson će jednog od natjecatelja nagraditi sa Epson Stylus Photo PX700W pisačem, TechnoMax je osigurao treću nagradu - 22" Philipsov monitor i njihovu Klub karticu na kojoj se nalazi popust od 50 kn za svakog natejcatelja.

Putnička agencija Da, Da, Da d.o.o. jednog će natjecatelja nagraditi putovanjem u Budimpeštu, a časopis FotoMAG poklanja tri pretplate, a na samom startu će podijeliti besplatne primjerke časopisa svim natjecateljima. Spomenutim sponzorima pridružuju se i dvije edukativne ustanove: Nacionalno sveučilište Dubrava poklanja jedan početni tečaj fotografije i jedan napredni tečaj fotografije, a Algebra učilište poklanja 3 seta knjiga o fotografiji.

2009._fotomaraton.jpg
Fotomaraton 2007.

S velikim zadovoljstvom ističe se pokroviteljstvo Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, koji su prepoznali ovaj kvalitetan projekt i ustupili prostor za izložbu fotografija svih sudionika nakon natjecanja, te pomoć pri samoj organizaciji Fotomaratona. Osim toga, MSU će u obliku godišnjih ulaznica osigurati 10 godišnjih ulaznica za najbolje, a svaki sudionik će dobiti jednodnevnu ulaznicu za Muzej! 

Pobjednike bira žiri koji čine Leila Topić, kustosica u Muzeju suvremene umjetnosti i voditeljica kolekcije fotografija, Ivo Pervan, priznati i poznati fotograf koji je više puta nagrađivan za svoje fotografije u Hrvatskoj i u svijetu, te Damir Tiljak, predsjednik Fotokluba Zagreb i urednik portala www.fot-o-grafiti.hr.

Dio žirija će biti i sami organizatori u predselekcijskom dijelu gdje će među očekivanih 250 natjecatelja tj. oko 6000 fotografija izdvojiti 50 setova, odnosno natjecatelja. Između tih 50 setova tročlani će žiri birati pobjednike.

Pobjednici se proglašavaju 23. rujna na dodjeli nagrada uz istovremeno otvorenje izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti.

fotomaraton__4fe.jpg
Fotomaraton

Ovaj tip fotografskog natječaja potiče iz Copenhagen-a gdje je fotomaraton prvi puta održan 1989. godine, a od tada se proširio po mnogim gradovima u svijetu poput Berlina, Beča, Londona, Praga. U Zagrebu je fotomaraton prvi puta održan 15.9.2007. i na njemu je sudjelovalo oko 150 natjecatelja.

Teme koje se zadaju su uglavnom apstraktne, iz razloga što natjecatelji tada nisu ograničeni na određene motive grada Zagreba, već se želi dobiti što više interpretacija tema koristeći različite motive koje Zagreb može ponuditi. Tako se dobiva na ranovrsnosti fotografija, a usporedba interpretacija pojedinih tema je vrlo zanimljiva.

Više o Fotomaratonu možete pročitati na www.fotomaraton.hr gdje možete naći i fotografije koje dočaravaju dio atmosfere s prošlih Fotomaratona koji su se održali u Zagrebu.

Dobra zabava i vrhunska kreativnost svih učesnika je zagarantirana!


09.09.2010. 13:40:26
Novi komentar
nužno
nužno