« Spektakli
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
IMAGINE PEACE

Yoko Ono: Još uvijek slušam Beatlese

GALERIJA _ Udovica Johna Lennona, Yoko Ono, za Metro govori o sjećanju na supruga i životu udovice

Yoko Ono
Yoko Ono (MWN)
Više o

The Beatles

,

Yoko Ono

,

John Lennon

,

intervju

Udovica muškarca koji je inspirirao svijet postala je prava živuća legenda. U dobi od 77 godina Yoko Ono i dalje piše pjesme i vodi brigu o humanitarnoj udruzi koju je osnovala sa ubijenim suprugom. Povodom 70. rođendana Johna Lennona u New Yorku je otvorena izložba njegovih pjesama i crteža.

>>Lennona je ubio Mandžurijski kandidat po nalogu vrha SAD-a?

Sudjelovali ste u pripremni izložbe. Jeste li naišli na neke nove crteže?
Ponovno sam otkrila neke radove koje nisam jako dugo vidjela, ali sam zapravo sa svima njima već bila upoznata.

Jeste li neke radove odlučili zadržati za sebe, daleko od očiju javnosti?
Nisam. Kako sam osobno uključena u odabir, nastojim uključiti sve što je uistinu dobro. Želim Johnove radove podijeliti sa svijetom.

Tjedno odgovorite na 50-tak pitanja koje vam sljedbenici postavljaju na Twitteru. Kako to da se koristite tim servisom?
Twitter potiče komunikaciju, pomaže nam da razmjenjujemo ideje i stavove i smatram ga dosta važnim. Navukla sam se na njega. Upoznajem se s ljudima koji su, na ovaj ili onaj način, dio globalne obitelji mira. Uvijek tražim mogućnost da ljudima poručim "Imagine peace", to je moja najvažnija poruka.

John Lennon bi 9. listopada 2010. slavio 70. rođendan. Iscrpljuje li vas stalno prisjećanje na njega?
S jedne strane me umara, ali vjerujem da je potrebno obilježiti njegov rođendan i da je važno da sudjelujem u tome. Uživala sam u organizaciji ove izložbe.

Je li prošao jedan dan a da niste pomislili na njega?
Ove godine mi je bilo posebno teško ne misliti na njega.

U vašoj posljednjoj pjesmi "Wouldnit (I'm A Star)" postoji sljedeća strofa - pokupili su mi mozak,  uvinuli ruku, odrezali grlo, ali ja još uvijek razmišljam". Pjevate li o vlastitom iskustvu?
Pjevam o svim ženama, jer smo sve na neki način zlostavljane. Riječi u potpunosti odražavaju moje osobno iskustvo. Imala sam jako težak život i ponekad se čudim kako sam uopće preživjela. Nitko ne želi biti udovica. Nisam mislila na to da bi se to jednog dana moglo meni dogoditi. Upoznala sam mnogo udovica koje pate svaka na svoj način. Ali i drugim ženama je teško... u ovom trenutku postoje brojne žene koje se tuče i ubija, čija je sloboda ugrožena.

Koja vam je najdraža pjesma Beatlesa?
Uvijek slušam njihovu glazbu. Odlična je i s umjetničke i s moralne strane. Beatlesi su pravi uzori za mlade. Volim sve njihove pjesme. 

Piše: Heidi Patalano, Metro World News in New York
09.10.2010. 16:24:00
Novi komentar
nužno
nužno