« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci

Yahoo planira na stotine otkaza

Blog Silicon Alley Insider otkriva kako se poznata kampanija nosi s konkurencijom

Više o

Yahoo

,

Jerry Yang

Američki softverski div Yahoo planira objaviti krajem ovog mjeseca plan koji će vjerojatno dovesti do ukidanja stotina od ukupno 14 tisuća radnih mjesta, kazao je izvor upoznat s planom. Glasnogovornica Yahooa Diana Wong odbila je komentirati izvještaj objavljen na blogu Silicon Alley Insider, u kojem se navodi da je Yahoo napravio ‘listu od 1500 do 2500 radnih mjesta koja bi se mogla ukinuti u iduća dva tjedna’.

Za što više korisnika- Yahoo je krajem 2007. godine imao blizu 14.000 zaposlenih. Broj zaposlenika povećan je za 16 posto u 2006. i za 29 posto u 2005.godini.
- Tvrtka želi da internetska stranica yahoo.com bude polazna točka za što više korisnika te da internetski oglasi budu što atraktivniji za oglašivače, a u planu je i otvaranje Yahoovih stranica za vanjske programere.
Neimenovani izvor kazao je da izvještaj znatno uveličava razmjer potencijalnih otpuštanja, čiji će točan broj kompanija objaviti u vrijeme objave godišnjih poslovnih rezultata 29. siječnja. Yahoo je krajem 2007. imao blizu 14.000 zaposlenih, što je 23 posto više nego 2006. kada ih je bilo 11.600. Izvor je rekao kako Yahoo očekuje da će na kraju 2008. imati isti broj zaposlenih kao na početku godine, odnosno blizu 14.000, što pretpostavlja da će se selektivnim zapošljavanjem u glavnim područjima nadoknaditi smanjenje broja zaposlenih u ostalim područjima. Bivši analitičar Wall Streeta Henry Blodget kazao je da izvršni direktor Yahooa Jerry Yang još nije donio odluku o otpuštanju radnika, te da bi mogao povući taj plan ako se cijena dionica oporavi. ‘Smatramo da bi Yahoo trebao srezati najmanje tisuću radnih mjesta’, kazao je Blodget. Internetska kompanija nastoji preusmjeriti svoje poslovanje na tri glavna područja kako bi održala rast u uvjetima konkurencije pretraživača Googlea i brzorastuće socijalne mreže Facebook.
Kompanija se nastoji oporaviti od udara konkurencije koji je doveo do usporavanja rasta njezinih prihoda na oko 12 posto, što je oko trećine prijašnje stope rasta, no i dalje se opire pozivima analitičara i ulagača da poduzme drastičnije korake kao što su veliko otpuštanje radnika, outsourcing poslovne internetske tražilice na Google ili potencijalno udruživanje s kompanijom Microsoft.

Piše: HINA
22.01.2008. 20:44:12
Novi komentar
nužno
nužno