« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
ZANIMLJIVO!

Xiaomi zabranio instalaciju globalne verzije MIUI na kineske verzije

Xiaomi je napravio velike promjene u politici nadogradnji za MIUI, najpopularniju modifikaciju Androida. Mnogi korisnici uređaja nisu najsretniji odlukom kineske korporacije, ljute se i negoduju. U nastavku pročitajte o čemu se točno radi.

Što može, a što ne?
Što može, a što ne? (Metro)

Ovih dana mnogi Xiaomi pametni telefoni namijenjeni prodaji na kineskom tržištu pretvaraju se u „ciglu", nakon što su ih njihovi vlasnici pokušali nadograditi na Global ROM i pri tome nisu imali otključan bootloader.

Razlog je novo pravilo, objavljeno tek 14.rujna na MIUI forumu, a prema kojem svi uređaji objavljeni ove godine ( Redmi 5, 6, Redmi Note 5, Redmi S2....) s predinstaliranim MIUI za Kinu, više se ne mogu nadograditi na međunarodni firmware. Samo oni pametni telefoni proizvedeni za globalno tržište mogu pokrenuti Global ROM firmware.

Podsjetimo, MIUI za kinesko tržište nema hrvatskog jezika, unaprijed instaliranih Google usluga, a OTA ažuriranja ne funkcioniraju izvan Kine. Takvi uređaji su zbog toga jeftiniji i mnogi ih kupuju preko kineskih web trgovina umjesto službenih ili ovlaštenih prodajnih kanala.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

Mislite li ovih dana nadograditi svoj mobitel na MIUI 10 i imate uređaj kupljen za tržište Kine, a namete otključan bootloadera, zatražite od Xiaomija da vam ga otključa. Procesuiranje traje do dva mjeseca.

Niste li sigurni je li vaš uređaj namijenjen kupnji izvan Kine i kupili ste ga preko nekog web shopa koji nije registriran u RH, svakako provjerite informacije o sustavu prije instaliranja nadogradnje. Nemojte se dovesti u situaciju da i vama najdraži mobitel postane „cigla"!

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

Piše: Sanja Ledinek
15.09.2018. 09:46:00
Novi komentar
nužno
nužno