« Nogomet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
BUNDESLIGA

Wolfsburg osvojio njemačko prvenstvo

'Volkswagenova' momčad u zelenom popeli su se s devetog mjesta i napravili čudo.

(Getty Images)
Više o

Volkswagen

,

Njemačka

,

Bundesliga

,

Kup Uefa

,

Werder

,

VfL Wolfsburg

,

prvenstvo Njemačke

,

Felix Magath

Nogometaši VfL Wolfsburga osvojili su po prvi puta naslov prvaka Njemačke nakon što su u posljednjem kolu kod kuće pobijedili Werder iz Bremena 5:1.

Wolfsburg, momčad koju sponzorira automobilski div Volkswagen, napravio je pravo čudo u drugom dijelu prvenstva jer su nogometaši trenera Felixa Magatha nakon zimskog dijela bili tek deveti. Osvojili su ukupno 69 bodova i postigli čak 80 pogodaka, više nego ijedna njemačka momčad, a prednjačio je brazilski napadač Grafite, koji je s današnja dva zgoditka postao prvi strijelac Bundeslige s 28 pogodaka. Wolfsburgovi napadači Grafite i BiH reprezentativac Edin Džeko najzaslužniji su za naslov, zajedno su postigli 54 pogotka i za jedan pogodak oborili rekord slavnog Bayernovog para napadača Gerd Mueller/Uli Hoeness iz 1973.

Bayern je predao krunu pobjedom u Muenchenu nad Stuttgartom (2:1), pa su Bavarci drugi s 67 bodova, dok je Stuttgart treći. Wolfsburg i Bayern će izravno u Ligu prvaka, Stuttgart ide u kvalifikacvijski krug, Hertha i HSV Hamburg ulaze u Europsku ligu, bivši Kup UEFA. Iz liuge ispadaju SC Karlsruhe i Arminia Bielefeld, dok će se Energie Cottbus boriti za ostanak u dvije utakmice s trećeplasiranom momčadi Druge lige.

HSV je slavio u Frankfurtu (3:2) pogotkom Piotra Trochowskog u zadnjoj minuti, pogotkom vrijednim Europske lige i milijuna eura. Drugi pogodak za HSV postigao je Ivica Olić, kojemu je to bio deseti zgoditak sezone, a njegov suigrač Mladen Petrić, koji je također odigrao svih 90 minuta protiv Eintrachta, postigao je 11.

Karlsruhe je kod kuće svladao Herthu s čak 4:0, ali je svejedno ispao. Dino Drpić nije ulazio u igru kod domaćina, dok je Josip Šimunić odigrao cijelu utakmicu za goste, dobivši i žuti karton.

Schalke je kod kuće izgubio 3:2 od TSG Hoffenheima, a Ivan Rakitić je igrao cijelu utakmicu.

SC Freiburg se kao prvak Druge lige vraća u Bundesligu, a u zadnjem kolu će pasti odluka hoće li mu se pridružiti Mainz ili Nuernberg.

Njemačka nogometna sezona završava u subotu finalnim susretom Kupa u kojem se sastaju Bayer Leverkusen i Werder Bremen, a pobjednik će biti i sudionik Europske lige. (hina/metro-portal)

23.05.2009. 15:53:48
Novi komentar
nužno
nužno