« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
EHHH...

Windows Phone i službeno je zastario, poručuju iz Microsofta

Službeno se oglasio CEO Microsofta Satya Nadella kazavši kako svi korisnici Windows Phone pametnih telefona slobodno mogu prijeći na Android ili iOS

Windows Phone odlazi u povijest
Windows Phone odlazi u povijest (Pixabay)
Više o

Microsoft

,

Windows Phone

Prisjetimo se ne tako davnih dana kada je Microsoft pisao hvalospjeve svojoj mobilnoj inačici dobro nam poznatih Windowsa. Microsoft je želio dovesti sve značajke Windowsa na pametne telefone koristeći pločice koje su bile osnova cijelog sustava.

Čelnici Microsofta bili su uporni te se malo nakon pojave Windows Phonea na tržištu pojavila i Nokia sa svojim modelima Lumia pametnih telefona pokretanih Windows Phone platformom.

No sami korisnici i nisu previše dobro reagirali na dolazak Nokia Lumia modela i Windows Phone mobilnog operativnog sustava. Prema je Nokia započela proces izdavanja sve više i više modela Lumia pametnih telefona, korisnici i nisu previše bili oduševljeni tadašnjim novitetom.

Jednostavno rečeno nisu se mogli priviknuti na novi „pločasti" dizajn Windows Phonea i drugačije kretanje kroz korisničko sučelje u odnosu na Android ili pak Appleov iOS. Nakon tako loših rezultata čelnici Microsofta okrenuli su se popravljanju svojih pogrešaka i predstavili Windows10 Mobile.

Potonji je ništa drugo doli nadogradnja Windows Phone operativnog sustava s ispravljanjem pločica s ciljem da Windows10 Mobile kod korisnika poluči bolje rezultate od prethodnika. Ali, niti Windows 10 Mobile nije postigao dugo iščekivani uspjeh i internetom su se počele širiti priče kako je Windows Phone operativni sustav mrtav, odnosno kako treba prijeći na konkurentske operativne sustave - i tu se priča završila.

Sada se službeno oglasio CEO Microsofta Satya Nadella kazavši kako svi korisnici Windows Phone pametnih telefona slobodno mogu prijeći na Android ili iOS. 

Ako se kojim slučajem pitate što je s podrškom za vaše Nokia Lumia modele, Nadella izjavljuje kako će podrška za modele trajati do prosinca ove godine, nakon čega će Windows Phone i službeno biti mrtav.

Hoće li Microsoft u budućnosti predstaviti novu mobilnu platformu, recimo nalik sada aktualnom Windowsu10, za sada nije poznato. Ali, s obzirom na konkurenciju mobilnih platformi te udjelu koje iOS i Android drže, sigurno je kako Microsoft neće stajati po strani.

Piše: Nino Krstačić
20.01.2019. 17:14:00
Novi komentar
nužno
nužno