« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina
NOVOSTI

Windows OS više nije sve za Microsoft!

Više se neće mijenjati naziv, pojaviti velike nove značajke, već male inovacije kao i implementacija svih onih koje su sada u entitetima OS-a

Microsoft se baca i u druge vode
Microsoft se baca i u druge vode (Microsoft)
Više o

Microsoft

,

Windows 10

Na kraju ožujka 2018., Satya Nadella, objavljuje memorandum organizacijskog restrukturiranja tvrtke iz kojeg je vidljivo da operativni sustav Windows 10 prestaje biti ključni proizvod za Microsoft. Razvoj računalstva u oblaku, alati za produktivnost sustava Office i umjetna inteligencija postaju budućnost kompanije.

Odmak od Windowsa nije se dogodio preko noći. Posljednjih nekoliko godina Microsoft se okreće prema oblaku, analitici i AI. Ali, činjenica je, nakon 33 godine postojanja Windowsa nastupile su velike promijene. Windows 10 postao je posljednja verzija sustava. To znači da se neće mijenjati naziv, pojaviti velike nove značajke, već male inovacije kao i implementacija svih onih koje su sada u entitetima OS-a. Podsjetimo se kako je sve počelo.

Windows OS u eri B. Gatesa i S. Ballmera

Prva verzija Windows operativnog sustava pisana u programskom jeziku Pascal, pojavila se 1983. godine. Bila je korištena za IBM računala. Tek 1985. postaje dostupne za širu upotrebu.

23.svibnja 1990. pojavio se Windows 3.0. Posebnost operativnog sustava bila istovremena obrada više zadataka (multitasking) i novi način korištenja memorije. Tri godine kasnije, Windows NT 3.1 i 3.11, postaju veliki komercijalni uspjeh. Vjerujemo da neki od vas su imali upravo prvi susret s Microsoftovim OS-om u jednoj od ove dvije verzije (instalacijske datoteke na 9 floppy disketa :D)

Od tada, Microsoft započinje širiti carstvo među operativnim sustavima i sve svoje resurse ulažu u daljnji razvoj Windowsa. Potom Windows XP, objavljen 25. listopada 2001., proglašen je najuspješnijim operativnim sustavom u povijesti korporacije sa sjedištem u Redmondu. Windows Vista nije bila dobro prihvaćena od korisnika, a Windows 8 donosi najveću promjenu UI tijekom godina. U međuvremenu Microsoft prepušta borbu na području internetskih pretraživača i poraženi su na bojnom polju preglednika.

Era Satya Nadella  

Potom, nakon Billa Gatesa i Steve Ballmera, na mjestu izvršnog direktora u veljači 2014., dolazi Satya Nadella.  On ima različita mišljenja o daljnjem razvoju kompanije, a koja prema statistikama zapošljava 124.000 ljudi diljem 120 zemalja. Prema pisanju web stranice GeekWire, unutar većih inženjerskih odjela reorganizacija će uspostaviti nekoliko novih timova. Alex Kipman, izumitelj HoloLens-a i drugih uređaja, vodit će novu ekipu AI Perception i mješovite stvarnosti koja donosi Microsoftove napore u govoru, viziji, mješovitoj stvarnosti pod jedan krov. Eric Boyd, korporativni potpredsjednik AI podataka i infrastrukture vodit će novi tim za AI kognitivne usluge i platformu i poticanje različitih usluga AI i strojnog učenja.  

Morgan Stanley nedavno je izjavio da bi Microsoft mogao novom organizacijskom strukturom u roku od godine dana zaraditi trilijun dolara tržišne vrijednosti. Najviše zahvaljujući snazi Azure platforme, Microsoftove cloud computing usluge i softverskog paketa Office 365 temeljenog na oblaku.

Piše: Sanja Ledinek
24.04.2018. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno