« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
STVARNO?

Windows 7 je još uvijek najčešća verzija sustava

Softverski div i dalje agresivno pokušava nagovoriti korisnike starijih inačica na najnoviju Windows 10, ali izgleda nikome se ne žuri

Sedmica i dalje vlada desktopima
Sedmica i dalje vlada desktopima (Screenshot)
Više o

Microsoft

,

Windows 7

,

tržišni udjel

,

Windows 10

Windows 7 još uvijek čvrsto drži svoju poziciju na tržištu operativnih sustava. Iako je Microsoft nudio besplatno nadogradnju na Windows 10 inačicu sustava korisnicima Windows 7 i 8.1 sustava, izgleda da tvrtke i ljudi nisu pokazali neku žurbu za nadogradnjom. Taj trend se zadržao do današnjih dana. Softverski div i dalje agresivno pokušava nagovoriti korisnike starijih inačica na najnoviju Windows 10, ali izgleda nikome se ne žuri.

Pomalo neobično jer Windows 7 je star više od šest godina i Microsoft je ukinuo besplatnu podršku. Ipak, plaćena potpora nastavit će se do 2020.godine što uključuje ispravke pogrešaka, zakrpe i druga ažuriranja.  

Izgleda da potreba zapravo ovisi o vrsti korisnika. Mlađi korisnici koji koriste puno PC, skidaju najnovije igre i teške aplikacije prihvatili su odavno Windows 10 inačicu sustava. Upravo kao i tvrtke koje su nabavljale novu IT opremu.

Ostatak privatnih i poslovnih korisnika još uvijek je ostao na Windows 7. Da budemo precizniji, statistički podaci za svibanj koje je objavio NetMarketShare, Windows 7 koristi 49,46 posto desktop uređaja.

Ali, nakon posljednjeg napada WannaCry virusa iznude, pokazalo se da je Windows 10 sustav u osnovi dosta imun. Prema podacima objavljenim od Kaspersky Lab , otprilike 98 posto računala pogođenih Ransomware su bila pokretana nekom verzijom sustava Windows 7. Zato analitičari pretpostavljaju da bi mogao sada krenuti malo veći val nadogradnje na Windows 10.   

 

Piše: Sanja Ledinek
12.06.2017. 09:29:00
Novi komentar
nužno
nužno