« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
UHIĆENJE NIJE PRIJETNJA

Wikileaks nastavlja objavljivati informacije

Uhićenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea napad je na slobodu medija i neće spriječiti tu organizaciju da i dalje na internetu objavljuje povjerljive dokumente

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)
Više o

uhićenje

,

WikiLeaks

,

Julian Assange

Glasnogovornik WikiLeaksa Kristinn Hrafnssonnije želio komentirati "stanje svijesti Assangea" prije nego je uhićen, ali je potvrdio da je u zadnja 24 sata bio u vezi s 39-godišnjim Australcem. Naglasio je da njegovo uhićenje neće odgoditi objavljivanje tajnih dokumenata. "Ovo neće promijeniti našu operaciju", rekao je Hrafnsson.

Assange se u utorak predao britanskoj policiji, a tijekom dana trebao bi se pojaviti pred sudom u Westminsteru. Otkako je WikiLeaks počeo objavljivati povjerljive dokumente, skrivao se na neutvrđenim mjestima u Velikoj Britaniji.

WikiLeaksov osnivač uhićen je na temelju Interpolove tjeralice, izdane na zahtjev Švedske zbog seksualnog napastovanja i silovanja dviju žena u kolovozu ove godine. Assange je te optužbe odbacio. Švedske vlasti tražile su njegovo izručenje i, ako uloži prigovor na izručenje, ostat će zatvoru ili će biti pušten uz jamčevinu.

Po BBC-u, britanska policija je u ponedjeljak navečer, pošto je primila švedski zahtjev, kontaktirala Assangeova odvjetnika Marka Stephensa koji je rekao da njegov branjenik želi saznati što više o optužbama na svoj račun i skinuti ljagu sa svojeg imena.

Stephens i Assange neuspješno su pokušavali stupiti u kontakt sa švedskim državnim odvjetnikom kako bi saznali pojedinosti iz optužnice. Assange, čiji je WikiLeaks objavio stotine tisuća povjerljivih dopisa američke diplomacije, bio je zadnjih godina izložen brojnim prijetnjama smrću.

Nakon brojnih hakerskih napada, WikiLeaks je bio prisiljen prebaciti se na švicarski poslužitelj, pošto mu je nekoliko američkih internetskih providera uskratilo mogućnost da preko njih nastavi objavljivati tajne dokumente. Otkako je počeo te aktivnosti, WikiLeaksovi su bankovni računi otkazivani, internetske stranice napadane, a američka vlada pokrenula je kazneni progon tvrdeći da je ugrozio državnu sigurnost i diplomatske napore diljem svijeta. WikiLeaksove pristaše su u znak potpore otvorili 500 tzv. zrcalnih stranica na kojima su obavljene iste datoteke kao i na WikiLeaksu. (hina/metro-portal)

07.12.2010. 15:54:07
Novi komentar
nužno
nužno