« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
SUMNJIVA ARBITRAŽA

WikiLeaks dovodi u pitanje arbitražni sporazum sa Slovenijom?

Slovenskom oporbenom čelniku je zbog WikiLeaksa sumnjiva arbitraža s Hrvatskom; Pahor je navodno pristao zbog susreta s Obamom

Kosor i Pahor
Kosor i Pahor (Boris Kovacev / CROPIX)
Više o

Borut Pahor

,

granično pitanje

,

arbitražni sporazum

,

WikiLeaks

Slovenska oporba i dalje osporava mišljenje premijera Boruta Pahora da je arbitražni sporazum s Hrvatskom velik uspjeh njegove vanjske politike, a u srijedu je objavila i teoriju kojom povezuje informacije objavljene na internetskoj stranici WikiLeaks sa Savudrijskom valom i "servilnom" vanjskom politikom koju navodno vodi predsjednik slovenske vlade.

Predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav u srijedu je u priopćenju za javnost izrazio čuđenje što je arbitražni sporazum s Hrvatskom stupio na snagu u ponedjeljak, netom nakon što je najavljeno da će WikiLeaks početi objavljivati tajne depeše američkih diplomata po svijetu, među njima i više od 800 diplomatskih bilježaka iz Ljubljane.

"Nakon višemjesečnog odgađanja, krajem prošlog tjedna došlo je do neuobičajeno brze razmjene diplomatskih nota o arbitražnomm sporazumu", naveo je slovenski oporbeni čelnik, koji se arbitražnom sporazumu protivio od samoga početka. Najava WikiLeaksa da će objaviti tajne zabilješke američkih diplomata, pa i onih u Ljubljani, možda baca "novo svjetlo" na arbitražni sporazum i Pahorovu politiku prema Hrvatskoj, ocjenjuje slovenski oporbeni prvak.

Nakon što je objavljen sadržaj diplomatske bilješke o razgovoru premijera Pahora s američkim otpravnikom poslova Fredenom početkom ove godine, u kojemu je bilo riječi i o odnosima s Hrvatskom, Žerjav je početkom tjedna među prvima kritizirao Pahora zbog "servilne" politike prema SAD-u, jer bilješka otkriva da se Washington angažirao na rješenju graničnog spora i zalagao za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom tijekom cijele prošle godine.

Žerjav je novinarima u utorak rekao da je zabrinut mogućnošću da je Pahor pristao i na arbitražni sporazum kako bi ishodio željeni susret s američkim predsjednikom Obamom, te tako ugrozio slovenske zahtjeve za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem u Jadranu.

Pahor je inače u srijedu na konferenciji za novinare rekao da će o sporazumu suditi povjesničari, ali da je u njega i u rješenje spora s Hrvatskom bilo uloženo mnogo "filigranskog" diplomatskog napora.

Na pitanje novinara može li neka nova objavljena depeša dovesti u pitanje njegovu politiku prema Hrvatskoj ili pogoršati bilateralne odnose, Pahor je rekao da se to neće dogoditi.

"Mislim da do toga neće doći ako stvari budemo rješavali onako kako to činimo sada", rekao je Pahor na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Nju je sazvao kako bi odbio javne kritike da je objava bilješke američkog diplomata u Ljubljani otkrila neprimjereno "političko mešetarenje" predsjednika vlade.(hina/metro-portal)

01.12.2010. 20:22:00
Novi komentar
nužno
nužno