« Hrvatska
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
NOVOSTI

Whistleblower ulazi na HR tržište

Omogućavanje zaštićenog prijavljivanja nepravilnosti u poslovanju postaje zakonska obveza poslodavaca

Whistleblower
Whistleblower (Arhiva)
Više o

Whistleblower

,

tržište

Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji je stupio na snagu 23. srpnja 2022. godine zahtijeva od svih javnih i privatnih organizacija s više od 50 zaposlenih da uspostave povjerljivi kanal za prijavitelje nepravilnosti kako bi se poboljšala zaštita "zviždača".

Taj je zakonski okvir otvorio prostor za nova tehnološka rješenja u sferi prijavljivanja nepravilnosti, pa je tako u Hrvatskoj počeo djelovati Whistleblower Software, danska kompanija koja je razvila siguran online kanal za prijave nepravilnosti u kompanijama i organizacijama.

"Korištenje sigurnog kanala za prijavu kršenja zakona stvara priliku za bolju "speak-up" kulturu. Kada štitite i potičete svoje zaposlenike da govore o tome što se događa u organizaciji, svi su na dobitku. Stvorit ćete dobro radno okruženje, spriječiti gubitak prihoda i ojačati poslovnu konkurentnost na tržištu", objasnio je Jakob Lilholm, direktor Whistleblower Softwarea.

Udruga ovlaštenih istražitelja prijevara Hrvatske procjenjuje da tvrtke godišnje izgube u prosjeku 13% svojih prihoda uslijed prijevarnih radnji. Najčešća metoda otkrivanja nedjela su upravo prijave zviždača. Uvođenjem sigurnih kanala za prijave nepravilnosti tvrtke mogu značajno olakšati proces zaprimanja i obrade prijava.

Veća sigurnost za prijavitelje nepravilnosti

Cilj Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti je zaštititi one koji prijave protupravno postupanje na radnom mjestu. Novi zakon uređuje različita područja postupanja po prijavama prijavitelja. Organizacije moraju ažurirati ili usvojiti nove interne akte vezane uz prijavitelje nepravilnosti, osigurati njihovu povjerljivost i imenovati osobu koja će rješavati pristigle slučajeve.

Za nepoštivanje zakona predviđene su novčane kazne: "Konkretno, ako ne uspostavi sustav za unutarnje prijavljivanje nepravilnosti, pravna osoba kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 30.000,00 kuna, dok će se novčanom kaznom u  iznosu od 1.000,00 do 10.000,00 kuna kazniti i odgovorna osoba u pravnoj osobi," objasnio je Vinko Berković, dopredsjednik Hrvatske udruge za usklađenost poslovanja.

O Whistleblower Softwareu

Whistleblower Software najpouzdaniji je i najbolje ocijenjen sustav za prijavljivanje nepravilnosti u poslovanju. Pomaže tvrtkama diljem svijeta da se pridržavaju lokalnih zakona o prijavljivanju nepravilnosti putem sigurnog i jednostavnog kanala. Sustav su izgradili i dizajnirali tehnološki i pravni stručnjaci u Skandinaviji, gdje je Danska bila prva zemlja koja je prenijela Direktivu EU-a o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. To osigurava najbolje korisničko iskustvo, sigurnost i usklađenost s bilo kojim zakonodavstvom. Osjetljivi podaci koji prolaze kroz sustav zaštićeni su ISO27001:2013 certifikatom, 'end-to-end' kriptirani, smješteni na serverima s ISO 27001 certifikatom, te su im meta podaci u potpunosti uklonjeni. 

24.12.2022. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno