« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Welness na radnom mjestu

Zdravlje zaposlenika donosi profit, čak i uštedama na zdravstvenom osiguranju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Lincoln Industries)
Više o

wellness

,

zdravstveno osiguranje

,

Lincoln Industries

,

zdravlje na radnom mjestu

Američka tvrtka iz Nebraske Lincoln Industries izgleda kao svako drugo proizvodno postrojenje u kojem radnici režu, svijaju, vare i poliraju čelik za razne proizvode tipa ispušnih lonaca i cijevi za motocikle, kamione i ostale strojeve. Ipak, postoji bitna razlika.

Tvrka upošljava troje ljudi u punom radnom vremenu koji se brinu za zdravlje zaposlenika, masiraju ih i rastežu prije i poslije smjene. Štoviše, tvrtka zahtijeva od svih zaposlenika tromjesečne zdravstvene preglede i godišnje testiranje krvi, vida i sluha. Već 16 godina posluju na taj način, i rezultati su više nego sjajni.

Zaposlenici se rangiraju po fizičkoj spremi od platinastih preko zlatnih i srebrnih do onih koji nemaju medalje. Da biste postali platinasti zaposlenik, trebate ispuniti svoj fitness program i biti nepušač – ako ne možete sami, tvtka će platiti seminar prestanka pušenja. Kada se domognete platinastog statusa, dobit ćete trodnevni plaćeni izlet svakog ljeta na jedan od najviših vrhova u Coloradu. Ove se godine kvalificirala gotovo petina zaposlenika, a njih 70 uspjelo se popeti na vrh.

U čemu je onda ušteda? Tvrtka plaća upola manje troškove zdravstvenog osiguranja za svoje radnike od ostalih u regiji, režući na taj način troškove za 2 milijuna dolara. Obzirom da ih welness program košta 400.000 dolara godišnje, čista zarada je više nego sjajna. Radnici u odličnoj kondiciji također rade sigurnije, pa su troškovi odšteta za ozljede na radu pali sa pola milijuna dolara godišnje do prije pet godina na 10.000 dolara ove godine.

Prema riječima direktora odjela wellnessa i poboljšanja života, tvtka ne zahtijeva od svojih radnika da sudjeluju u programu. No, prije ili kasnije ih okolina jednostavno navede na novi stil života. Plaćeni su i razni fitness programi i teretane, nudi se zdrava hrana i nutricionistički savjeti.

A svi koji su se popeli na Mount Bierstadt slažu se da je pogled s vrha jedinstven. Kao što je i tvrtka u kojoj rade. Pa nije ni čudo da je izabrana za najpoželjnijeg poslodavca u kategoriji malih i srednjih tvrtki u SAD za 2007. godinu. (JL/METRO)

27.07.2008. 10:41:59
Novi komentar
nužno
nužno