« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
OPTIMIZAM

Wall Street vrlo snažno ušao u novu godinu

Industrijska proizvodnja diljem svijeta u prosincu je rasla pa je tako u Australiji povećana prvi puta u šest mjeseci, a i podaci iz Kine i Njemačke nadmašili su predviđanja ekonomista

Više o

dionice

,

Wall Street

,

njujorška burza

Prvog dana trgovanja u novoj 2012. godini cijene dionica na Wall Streetu doživjele su snažan rast, potaknute ohrabrujućim izvješćima o rastu industrijske proizvodnje u SAD-u, javlja Hina.

Indeks Dow Jones završio je s rastom od 180 bodova ili 1,5 posto na 12.397 bodova dok je tijekom trgovanja rastao i preko 2 posto. Širi indeks S&P također je rastao za 1,5 posto na 1.276 bodova, dok je tehnološki indeks Nasdaq povećan 1,7 posto došavši na 2.648 bodova.

Indeks volatilnosti CBOE koji se smatra najboljim pokazateljem straha na tržištu, završio je ispod 23.

Međutim, trgovci i drugi na Wall Streetu zaključuju da je volumen trgovanja bio mršav te da su mnogi ulagači ostali po strani čekajući daljnje smjernice od eurozone ili tražeći razjašnjenja o snazi domaćeg gospodarstva, navodi New York Times.

Isto kao i prošle godine, bezbroj izazova s kojima je suočena eurozona ostaju prva i središnja briga mnogih ulagača, dok čelnici upozoravaju na nove teškoće i turbulencije koje predstoje.

Među vodećim dionicama u utorak su bile one bankarskog sektora, pa je tako dionica Bank of America rasla 6 posto na 5.86 dolara, a dionica Citigroupa dodala je 8 posto, došavši na 28.46 dolara.

Analitičari ukazuju na nove izvještaje o američkoj proizvodnji kao razlogu povećanog optimizma ulagača. Institut za upravljanje opskrbom (ISM) objavio je da je njegov indeks proizvodnje rastao na 53,9 posto u prosincu, sa 52,7 posto u studenome. Sve vrijednosti iznad 50 indiciraju gospodarsku ekspanziju.

Industrijska proizvodnja diljem svijeta u prosincu je rasla pa je tako u Australiji povećana prvi puta u šest mjeseci, a i podaci iz Kine i Njemačke nadmašili su predviđanja ekonomista.

04.01.2012. 07:36:00
Novi komentar
nužno
nužno