« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NESTAŠNI OBLAK

Vulkanski pepeo zatvorio lisabonski aerodrom

Zračna luka otvorit će se nepuna 24 sata prije papina posjeta Portugalu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

vulkanska prašina

,

otkazani letovi

Svi letovi u zračnoj luci u Lisabonu otkazani su u nedjelju u 22.00 sata po srednjoeuropskome vremenu i ta će odluka ostati na snazi do ponedjeljka u 14.00 sati, zbog oblaka pepela iz islandskog vulkana, objavila je portugalska agencija za zračni promet (NAV).

"Zbog premještanja oblaka na jug, uvedena je zona zabrane leta za područje Lisabona, zbog čega se obustavlja zračna kontrola", dodaje NAV u priopćenju.

Po riječima Sofije Azevedo, glasnogovornice NAV-a, "otkazani su svi letovi do ponedjeljka u 14.00 sati", što je nepuna 24 sati uoči dolaska pape Benedikta XVI. u portugalsku prijestolnicu koji je planiran u utorak oko podneva.

Promet u zračnoj luci u Portu koji je u nedjelju bio u prekidu tijekom cijeloga dana, "ponovo će se uspostaviti u ponedjeljak u 8.00 sati, kao što je bilo planirano", dodala je.

Na Azorskom otočju u Atlantiku, 1.500 km zapadno od Lisabona, zrakoplovi neće letjeti do ponedjeljka u 14.00 sati, po priopćenju NAV-a.

Zbog oblaka vulkanskog pepela u nedjelju je otkazano 308 letova u zračnim lukama diljem Portugala.

No unatoč tim poremećajima, predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice, mons. Federico Lombardi rekao je za agenciju France Presse u nedjelju oko podneva da "zasad nema promjena u programu" Svetog Oca.

Glasnogovornik biskupije u Lisabonu, mons. Manuel Morujao kazao je da je "u svakom slučaju" pripremljen "plan B", ne navodeći nikakve potankosti. (hina/metro-portal)

10.05.2010. 07:13:47
Novi komentar
nužno
nužno