« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
POTPUNO NEPREDVIDIVO

Vulkan Merapi usmrtio 54 osobe

Broj žrtava nastradalih u nizu erupcija vulkana Merapi popeo se na gotovo stotinu, a strahuje se da bi broj mogao rasti

Vulkan Merapi usmrtio 54 osobe
Vulkan Merapi usmrtio 54 osobe (Getty Images)
Više o

vulkanska erupcija

,

erupcija vulkana

,

vulkan Merapi

,

Merapi

Najmanje 54 osobe poginule su u petak u posljednjoj u nizu eurpcija indonezijskog vulkana Merapija na otoku Javi, objavili su indonezijski dužnosnici. Ovime se broj žrtava Merapija u posljednjih 10 dana popeo na gotovo stotinu, a 75 tisuća ljudi moralo je zbog njegovih erupcija napustiti svoje domove. Indonezijski vulkanolozi tvrde da je ponašanje Merapija potpuno nepredvidivo.

Taj je vulkan, udaljen dvedesetak kilometara od grada Yogyakarte u središnjem dijelu Jave, svoje smrtonosne oblake pepela i plina počeo izbacivati 26. listopada. Mjesne vlasti strahuju da bi se broj žrtava mogao povećati. Evakuirani su mještani svih sela 20 kilometara od vulkana.

Međunarodna zračna luka u Yogyakarti je zatvorena za promet, a cijelo područje oko vulkana pokriveno je gustim pepelom, koji Merapi izbacuje četiri kilometra u vis i 11 kilometara niz svoje obronke.

Merapi je najaktivniji od 69 aktivnih indonezijskih vulkana. U zadnjoj erupciji 2006. poginule su dvije osobe, a dogodila se nekoliko dana nakon potresa magnitude 6,3 po Richterovoj ljestvici koji je pogodio grad i okolicu i u kojemu je poginulo oko 5.800 osoba. Najstrašnija erupcija Merapija bila je 1930. godine kada je poginulo 1.300 ljudi. (hina/metro-portal)

05.11.2010. 08:46:22
Novi komentar
nužno
nužno