« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
OTEZANJE?

Vrhovni sud odgodio rješavanje žalbe Julije Timošenko

"Odlučili smo prihvatiti prijedlog državnog odvjetništva i odgoditi raspravu za 26. lipnja", rekao je predsjednik vijeća Stanislav Miščenko

Fotografija vijesti
Više o

Ukrajina

,

Julija Timošenko

,

Vrhovni sud

,

žalba

,

zatvorska kazna

Ukrajinski Vrhovni sud odlučio je u utorak da će rješavanje žalbe bivše premijerke Julije Timošenko koja služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouporabe položaja, odgoditi za 26. lipnja, javlja Hina.

Vijeće za građanske i kaznene parnice koje u utorak treba početi zasjedati kako bi razmotrilo žalbu, prihvatilo je preporuku državnog odvjetništva koje se poziva na zdravstvene tegobe oporbene čelnice.

"Odlučili smo prihvatiti prijedlog državnog odvjetništva (...) i odgoditi raspravu za 26. lipnja", rekao je predsjednik vijeća Stanislav Miščenko. Branitelji Julije Timošenko dočekali su tu odluku povicima "Sramota!"

Timošenko, koja je od kolovoza prošle godine u zatvoru, osuđena je u listopadu na sedam godina zatvora zbog zlouporabe položaja. Trenutno je u bolnici u Harkivu, na istoku zemlje, gdje se liječi zbog nekoliko hernija diska.

Državna odvjetnica Oksana Drogobicka zatražila je odgodu zbog zdravstvenog stanja oporbenjakinje koje ju "priječi" da "iskoristi svoje pravo" i osobno nazoči na ročištu visokog suda.

Jedan od odvjetnika, zastupnik Sergij Vlasenko, optužio je sud da "oteže" s predmetom, istaknuvši da je njegova branjenica pisanim putem obavijestila to tijelo da odustaje od dolaska na ročište. Drogobicka nije htjela komentirati tu informaciju.

Osobe iz okružja Timošenko ocjenjuju da se odgodom razmatranja žalbe želi odgoditi podnošenje žalbe Europskom sudu za ljudska prava kojemu se ne može obratiti prije nego se iscrpe sve pravne mogućnosti u zemlji.

Afera Timošenko uzrokovala je ozbiljnu krizu u odnosima Kijeva i Zapada koji presudu bivšoj premijerki smatra politički motiviranom i traži njezino oslobađanje.

Tako će se njezina žalba razmatrati usred Eura 2012., dan uoči prvog polufinala najuglednijeg europskog prvenstva i tek nekoliko dana prije finala 1. srpnja u Kijevu.

Više zemalja EU-a zaprijetilo je političkim bojkotom utakmica Eura 2012. koji Ukrajina organizira zajedno s Poljskom, zbog afere Timošenko.

15.05.2012. 14:27:06
Novi komentar
nužno
nužno