« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci

Vratiti stare cijene komunalija

Zagrebački HSLS, sindikati, udruge potrošača i poslodavaca protiv Bandića

Iako su sve veći pritisci javnosti zbog poskupljenja komunalnih usluga, Grad ne razmišlja o pojeftinjenju
Iako su sve veći pritisci javnosti zbog poskupljenja komunalnih usluga, Grad ne razmišlja o pojeftinjenju (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

poskupljenje

‘Rast cijena komunalnih usluga u Zagrebu neutemeljen je i neprihvatljiv pa tražimo njihovo vraćanje na stanje kakvo je bilo prije osnivanja Holdinga’, poručeno je gradonačelniku Bandiću i Gradskom poglavarstvu s jučerašnjeg okruglog stola u organizaciji gradskog HSLS-a.

Na skupu su se okupili predstavnici sindikata, udruga potrošača i Hrvatske udruge poslodavaca. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je kako su ‘gradski oci obećali da će se ulaskom gradskih tvrtki u Holding uštedjeti na troškovima, a poslovanje će biti transparentnije, no građani nisu dobili na uvid nijednu usporednu analizu poslovanja, nego novi paket poskupljenja’.

Stopostotna poskupljenja

‘Voda je u godinu dana poskupjela preko sto posto, a građani su dobili objašnjenje da je to zbog pročiščivača voda i propusnosti mreže koja gubi oko 40 posto svojih kapaciteta’, podsjetio je Sever.

Predstavnici gospodarstvenika istaknuli su da bi tvrtke trebale plaćati stvarni trošak pročišćavanja i to prema količini ispuštene onečišćene vode i stupnju onečišćenja, umjesto dosadašnjeg plaćanja po količini preuzetoj iz vodovoda.

Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Vesna Brčić Stipčević ustvrdila je da u Zagrebu postoji sukob interesa, s obzirom da je lokalna uprava, koja odobrava cijene, ujedno i vlasnik poduzeća. Govoreći o Zakonu o komunalnom gospodarstvu, Brčić Stipčević je rekla kako ne postoje kriteriji za formiranje cijena, što je posebno važno kada se zna da poskupljenje ‘nikada ne dolazi u jednocifrenom broju’.

Savjeti za uštedePo istraživanju koje je proveo ‘Potrošač’, dok stoje upaljenog motora i čekaju putnike, autobusi na okretištu Črnomerec mjesečno nepotrebno potroše 1200 sati praznog hoda i, usput, zagađuju okoliš.
Moglo bi se uštedjeti i na odvozu smeća koje bi se trebalo obračunavati po količini, preko bar koda.
‘Sardiniranje bez ulja’

Predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske Ilija Rkman rekao je kako se unatoč tome što je gradski prijevoz poskupio, građani i dalje voze ‘po modelu sardiniranja bez ulja’. Poskupljenje javnog prijevoza od 37,5 posto nije mali udar na poslodavce, a sindikatima se to kao bumerang vraća tijekom pregovora, rekao je Sever.

Piše: HINA/METRO
13.02.2008. 01:40:18
Novi komentar
nužno
nužno