« Ostali sportovi
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
FORMULA 1

Vozači će u slučaju raskola podržati svoje ekipe

Vozači osam momčadi koje su u sukobu s predsjednikom FIA-e Maxom Mosleyjem, potvrdili su svoju lojalnost ekipnim središnjicama.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Renault

,

Toyota

,

Formula 1

,

Ferrari

,

Max Mosley

,

FIA

,

Red Bull

,

Međunarodna automobilistička federacija

,

raspad Formule 1

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) trebala bi 2. lipnja objaviti momčadi koje će sudjelovati u Svjetskom prvenstvu Formule 1 sljedeće sezone. Ukoliko sljedećeg tjedna ne dođe do kompromisa, raskol je vrlu blizu, jer su svoj odlazak iz Formule 1 već najavili Ferrari, Renault, Toyota, Red Bull i još neke momčadi. Dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso iz Renaulta, uoči današnjeg sastanka 'pobunjenih' momčadi koji se održao u prostorijama Toyote, kazao je da nema namjeru ostati u Formuli 1 ako dođe do raskola.

"Nemam namjeru natjecati se u novoj Formuli 1, koja je bi ustvari ličila na Formulu 3. Takvo natjecanje nije interesantno ni vozačima, niti sponzorima, a niti televiziji. Nemoguće je odjednom skresati proračun sa 500 milijuna eura na 45 milijuna. To se može napraviti u razdoblju od tri godine, i to je ono što momčadi predlažu", rekao je Alonso.

Vozač Toyote Jarno Trulli nakon sastanka je izjavio da će, ukoliko sljedećeg tjedna ne bude pomaka, sigurno doći do raskola. "Mosley mora shvatiti da se neke stvari ne mogu dogoditi odjednom. Pravila za sljedeću sezonu nisu dobra za Formulu 1, koja mora ostati vrhunski sport sa vrhunskim tehnološkim rješenjima. Ne možete dovesti u Formulu 1 momčadi koje nemaju blage veze o tome što znači natjecati se na tako visokom nivou", objasnio je Trulli.

Prema novim pravilima za sljedeću sezonu momčadi bi morale pristati na ograničenje svojih proračuna na 40 milijuna funti. Oni koji će pristati na ograničenje proračuna imat će veću slobodu po pitanju tehnička rješanja za bolide. Do sada su samo Williams i Force India pristali na te uvjete, dok su ostale ekipe predale uvjetne prijave za sljedeću sezonu, tražeći da se smanjenje troškova odvija postupno, odnosno u više sezona.

Izvor: Hina

07.06.2009. 17:23:58
Novi komentar
nužno
nužno