« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Voškion dobio 40 godina umobolnice

Ubojici prisilno psihijatrijsko liječenje

Voškoin je proglašen neuračunljivim; obitelj ubijene Nataše plakala je za vrijeme izricanja presude
Voškoin je proglašen neuračunljivim; obitelj ubijene Nataše plakala je za vrijeme izricanja presude (Goran Sebelić/CROPIX)
Više o

Damir Voškion

,

presuda

,

Marija Budimir

Pulski monstrum, peterostruki ubojica Damir Voškion (47) jučer je presudom Vijeća za mladež Županijskog suda u Puli proglašen krivim za dva teška ubojstva i tri ubojstva.

Međutim, zbog stanja paranoidne psihoze i neuračunljivosti, stanja u kakvom je i počinio masakr, ne može mu se odrediti zatvorska kazna. Odlukom sudskog vijeća on će biti  na šest mjeseci smješten u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu.

Obrazlažući presudu predsjednica sudskog vijeća Marija Budimir posebno je pojasnila odluku o šestmjesečnoj prisilnoj hospitalizaciji.

U RH nema ustanove za VoškionaObrazlažući presudu, sutkinja Marija Budimir izrazila je žaljenje što u Hrvatskoj ne postoji ustanova koja bi brinula o osobama poput Damira Voškiona. - U Hrvatskoj ne postoji ustanova s visokom razinom sigurnosti u kojoj bi se bolesnike poput Voškiona prisilno hospitaliziralo. Apeliram na institucije da osiguraju jedan takav odjel, Odjel maksimalne sigurnosti pri jednoj od psihijatrijskih ustanova - ustvrdila je Marija Budimir. 

- Nakon toga postupak daljnjeg prisilnog smještaja provodi civilni sud s područja na kojem je osuđenik hospitaliziran. Svakih godinu dana taj se smještaj kontrolira, a osobu se vještači, te se donosi odluka ili o uvjetnom otpustu ili daljnjem prisilnom smještaju. Prisilni smještaj može najdulje trajati onoliko godina koliku bi zatvorsku kaznu optuženik dobio za počinjeno kazneno djelo, a u slučaju Damira Voškiona to je 40 godina - objasnila je sutkinja Marija Budimir.

Toliko će navjerojatnije Voškion i ostati prisilno hospitaliziran jer su vještaci psihijatri i na ovom suđenju ustvrdili kako je on vrlo, vrlo opasan za okolinu, da je njegovo liječenje dugotrajno, te kako postoji opravdana bojazan da bi na slobodi ponovno nekoga ubio. (Silvana Fable/EPEHA) 

04.07.2008. 01:08:15
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    marna
    07.07.2008. 13:26
    A koliko ih još ima uokolo koji odbijaju bilo kakvu "ideju" o posjeti liječniku.Nemaju dijagnozu niti se znaju kontrolirati. Zahvaljujući okolini koja im je prisiljena "podilaziti" još se ništa krajnje tragično nije dogodilo( ne računajući lakše i teže ozljede ostalih ukućana)
Novi komentar
nužno
nužno