« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec

Vojni napad na Iran bio bi opasan za SAD, Izrael i cijeli svijet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Izrael

,

Iran

,

Bliski istok

,

Sirija

,

Bašar al-Asad

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u ponedjeljak je izjavio da bi vojni napad na Iran, zbog nuklearnog programa te zemlje mogao imati ozbiljne posljedice za SAD, Izrael i cijeli svijet, prenijele su agencije.

"To će skupo stajati SAD i cijeli naš planet. Izraelci će izravno platiti cijenu toga rata. Tako su rekli Iranci. Problem nastaje kada jedna strana počne s takvom akcijom na Bliskom istoku. Na reakcije koje su njihov rezultat ne može se utjecati, štoviše one se mogu dalje širiti godinama i desetljećima", rekao je Asad u intervjuu za France Inter. Asad se trenutačno nalazi u Parizu gdje je doputovao na summit Unija za Mediteran.

Sirijski je predsjednik izjavio kako bi logika nalagala da se Iran ne napada zbog potencijalnih ozbiljnih posljedica, no nije siguran dijeli li to mišljenje i američka administracija. No, Asad je istodobno izjavio da je mir s Izraelom pitanje mjeseci.

U sinoćnjem intervjuu za televiziju France 2 ocijenio je da bi za to trebalo biti potrebno između šest mjeseci i dvije godine, dodavši kako smatra da mir neće biti postignut prije nego što se izabere nova američka administracija. Kazao je kako Busheva administracija nema viziju mira te da joj nedostaje volje da potakne mirovni proces. Pritom je izrazio nadu da će mir u regiji biti moguć nakon što se u studenome izabere novi američki predsjednik. (HINA)

14.07.2008. 21:45:25
Novi komentar
nužno
nužno