« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
IZVANREDNE MJERE

Vodostaj pada oko Varaždina

Vodostaj Plitvice i Bednje je u opadanju i voda se polako povlači tako da je najgore iza nas

Bednja i Plitvica su se izlile
Bednja i Plitvica su se izlile (eVaraždin)
Više o

Varaždin

,

poplave

,

mjere

Zbog vode na prometnicama još su zatvorene županijska cesta Slokovec-Mali Bukovec i lokalna cesta Martijanec-Hratovljan u istočnom, te lokalna cesta Virje Otok-Virje Križovljansko u zapadnom dijelu županije.

Vodostaj Plitvice i Bednje je u opadanju i voda se polako povlači tako da je najgore iza nas. Kritično je bilo u mjestima Hrastovljan i Kapela Podravska, ali i tamo je situacija sanirana budući da su djelatnici Hrvatskih voda ispumpali veći dio vode koji je prijetio tim mjestima, rekao je ravnatelj varaždinskog Županijskog centra 112 Zdravko Vrbanić.

Najavio je i izlazak na teren radi utvrđivanja uzroka poplava gdje je utjecaj imao ljudski faktor. Poplava u mjestu Hrastovljan možda se mogla izbjeći da su kanali Plitvice redovito čišćeni. Međutim, zbog staništa dabrova taj se posao nije radio unazad deset godina, rekao je Vrbanić.

Zbog klizišta i odrona zemlje na prugu između Sv. Ilije i Krušljevca, za promet je i dalje zatvorena pruga na relaciji Varaždin-Novi Marof, a promet se na tom dijelu odvija autobusima. Na području Varaždinske županije aktivirana su klizišta i na područjima naselja Maruševca, Halića, Malog Vrha, Vrtlinovca, Draškovića i Vuglovca, navela je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). 

Klizišta zemlje uzrokovala su i zatvaranje nekoliko lokalnih cesta. Varaždinski župan Predrag Štromar potvrdio je za Hinu kako je u tijeku prikupljanje informacija od čelnika općina i gradova o nastaloj šteti. Potom će na teren izači županijska komisija, i na temelju prikupljenih podataka donijet će se odluka o proglašenju elementarne nepogode. 

Iako još nemamo sve informacije opcija proglašenja elementarne nepogode je vrlo vjerojatna, zaključio je župan Štromar. Varaždinska županija prije tridesetak dana već je proglasila elementarnu nepogodu za pojedine dijelove županije zbog pojave više desetaka klizišta i odrona zemlje te nastale višemilijunske štete.

03.04.2013. 13:23:00
Novi komentar
nužno
nužno