« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MEDIJI IZ SLOVENIJE:

Vlasnici Mercatora protiv ulaska Agrokora

Najlošije bi bilo kad bi ga preuzeo neki strani konkurent, a najbolje bi bilo kad bi banke svoje dionice prodale nekom financijskom fondu, smatra bivši direktor Miran Goslar

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/CROPIX)
Više o

Agrokor

,

Mercator

,

Žiga Debeljak

,

miran goslar

Uprava i većinski vlasnici Mercatora neće dopustiti ulazak neke konkurentske tvrtke u vlasničku strukturu najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, a osobito ne Agrokora, navode u subotu slovenski mediji.

Ljubljanski "Dnevnik" tvrdi da su Mercatorova uprava i nadzorni odbor zato revidirane rezultate poslovanja u prošloj godini odlučili objaviti tek krajem travnja iako je objava bila planirana za kraj veljače.

Direktor Mercatora Žiga Debeljak ne objašnjava razloge zašto je odgođena objava već prihvaćenog revidiranog izvještaja o poslovanju Mercatora u prošloj godini, no više izvora tvrdi da se tako interesentima za kupnju dionica Mercatora kojima raspolaže šest banaka (21 posto) želi onemogućiti pristup podacima o poslovanju u zadnjem kvartalu prošle godine, te da je riječ o stvaranju "obrambenog rova protiv preuzimanja od strane Agrokora".

Bivši direktor Mercatora Miran Goslar izjavio je za "Dnevnik" da se bankama ne bi smjelo žuriti s prodajom svog udjela u najvećem slovenskom trgovačkom lancu i da Mercator po njegovoj ocjeni ne treba strateškog partnera ni iz regije niti iz svijeta.

Najlošije bi bilo kad bi ga preuzeo neki strani konkurent, a najbolje bi bilo kad bi banke svoje dionice prodale nekom financijskom fondu, naveo je Goslar.

Ljubljanski "Žurnal" navodi da će se Mercator braniti pred preuzimanjem i odobrenom dokapitalizacijom preko koje namjerava doći do 130 milijuna eura svježeg kapitala, te mogućim dezinvestiranjem na području nekretnina jer ima oko 1400 prodajnih objekata kojima može slobodno raspolagati jer nisu opterećeni hipotekom.

Mediji ističu da Debeljak u petak nije želio komentirati "hipotetične scenarije" vezane za postupak koji vode banke, ali je izrazio jaku želju da Mercator nastavi raditi kao "samostalna tvrtka" s velikim ambicijama na području "od Triglava do Crnog mora" koja za Mercator ima dugoročno strateško značenje.

27.02.2010. 11:21:22
Novi komentar
nužno
nužno