« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SERVO UPRAVLJAČ

Vlasnici Mazde3 i Mazde5 bit će pozvani na besplatan servis

Mazda će vlasnike automobila koji bi mogli biti zahvaćeni problemom sa servo upravlječem kontaktirati u listopadu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Mazda

,

Mazda3

,

povlačenje vozila

,

servis automobila

,

Baku

Mazda pokreće posebni servisni program u Europi na određenim modelima Mazde3 i Mazde5 zbog problema sustava servo upravljanja, a u Hrvatskoj bi se to moglo odnositi na stotinjak automobila čiji će vlasnici od listopada biti pozvani na besplatan servis, izvijestili su danas iz tvrtke Mazda Motor Croatia.

Riječ je o određenim modelima Mazde3 i Mazde5 opremljenim sustavom hidrauličkog servo upravljanja s električno pokretanom pumpom za ulje.

Iz Mazde ističu da bi problem s tim sustavom mogli imati nekoliko modela proizvedenih u razdoblju od 2. travnja 2007. do 30. studenoga 2008. - prva generacija Mazde3 pogonjena 1,6 litarskim dizelašem ili dvolitarskim benzincem i Mazde5 pogonjene 1,8 ili dvolitarskim benzincem.U Europi se tako radi o 40.260 Mazdi3 i 30.242 Mazde5, a u Hrvatskoj o 82 Mazde3 i 20 Mazdi5, navodi se u priopćenju tvrtke Mazda Motor Croatia.

>>Mazda povlači automobile u Europi i Australiji

Vlasnike automobila koji bi mogli biti zahvaćeni problemom sa servo upravlječem Mazda će kontaktirati počevši od listopada, a oni će moći u ovlaštenom Mazdinom servisu pregledati servo upravljački sklop i obaviti potrebne preinake, kaže se u priopćenju.

Japanski proizvođač Mazda Motor objavio je u četvrtak da će opozvati približno 288.000 vozila na vodećim inozemnim tržištima uključujući Europu i Australiju zbog mogućih problema sa servo funkcijom. Time će se ukupna brojka povučenih automobila s inozemnih tržišta popeti na 513.000 jer je Mazda već ranije ovaj tjedan zbog sličnih problema povukla 215.000 vozila s američkog tržišta.

Nužne preinake

Preinaka, kako se objašnjava, sadrži čišćenje upravljačkog prijenosa ispiranjem svih vodova za tekućine tekućinom za servo, zamjenu uljne pumpe servo upravljača novom pumpom i ugradnju novog kompleta cijevi servo upravljača. Preinaka je besplatna za kupca i trajat će 90 do 110 minuta, ovisno o modelu, navode iz Mazde Motor Croatia.

Kod vozila obuhvaćenih posebnim servisnim programom zaostale čestice preostale u cijevima servo uređaja nakon proizvodnje dijelova mogu se odvojiti za vrijeme rada vozila i ući u pumpu za ulje, a posljedica može biti izostanak podmazivanja zupčanika. To može rezultirati povećanjem otpora klizanja i većim opterećenjem električnog motora koji pokreće zupčanik hidrauličke pumpe, prebacivanjem sustava u sigurnosni (fail-safe) način rada pri čemu se uključuju svjetlo upozorenja na ploči s instrumentima, objašnjava se u priopćenju.

Pritom se ističe da zahvaljujući sigurnosnom načinu rada sustava upravljača mehaničke komponente sustava upravljača ostaju u potpunosti u funkciji, što, kako se navodi, omogućuje sigurno upravljanje vozilom bez pomoći servo uređaja.

Vozila su u potpunosti ispravna za vožnju i ne postoji nikakav sigurnosni problem, ističu iz Mazde i napominju kako zasad u Europi nije prijavljen ni jedan slučaj koji je izazvao nesreću.(hina/metro-portal)

20.08.2010. 14:03:55
Novi komentar
nužno
nužno