« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PRAVI ODABIR

Vlasnici mačaka pametniji su od vlasnika pasa

Dugo se smatralo kako su mačke pametnije od pasa, a sada se isto može reći i za njihove vlasnike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

psi

,

kućni ljubimci

,

mačke

,

inteligencija

,

vlasnici

Kako donosi novo istraživanje o vlasnicima kućnih ljubimaca, oni koji posjeduju mačke češće imaju visoko obrazovanje za razliku od onih s psima.

Istraživači sa Sveučilišta Bristol tvrde da bolja inteligencija vlasnika mačaka nije uzrokovana druženjem s tim često prepredenim i sebičnim životinjama. Umjesto toga, navode da obrazovaniji ljudi uglavnom rade duže pa biraju životinje koje odgovaraju njihovom životnom stilu. Za razliku od pasa, mačke ne zahtijevaju šetnje i mogu izdržate s minimalno ljudske pažnje.

Studija je također otkrila da su vlasnici mačaka uglavnom starije dobi i ženskog spola. I vlasnici pasa i mačaka uglavnom dolaze iz populacije koja živi u ruralnim područjima te posjeduje vrt.

Popularan mit o mačjoj inteligenciji osporen je u istraživanju provedenom prošle godine, kada su ostvarile lošije rezultate od pasa u jednostavnim zadacima odlučivanja. Naime, mačkama su ponuđena dva užeta, od kojih je jedno bilo povezano s hranom, no životinje nisu bile u stanju razlučiti koje povući da dođu do nagrade.

08.02.2010. 15:04:37
Novi komentar
nužno
nužno